Business Hi-Tech

Orange vrea sa intre cu net si voce fixa pe mass-market

Orange vrea sa intre cu net si voce fixa pe mass-market
25.11.2009, 00:00 36

Orange, numarul unu pe piata locala de telecom, intentioneaza sadevina un furnizor "mass-market" de servicii fixe de voce siinternet, dar o decizie privind amploarea acestui efort va fi luataluna viitoare cand arbitrul telecom este asteptat sa revizuiasca,in urma unei analize, tarifele de acces la infrastructuraRomtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa, a declaratDorin Odiatiu, directorul de marketing al operatorului.

"Dorim sa intram pe internet si voce fixa pe segmentulmass-market, dar asteptam sa vedem care sunt rezultatele analizeide piata realizate de autoritatea de reglementare", a spusoficialul Orange in cadrul unei conferinte organizate de revista"Comunicatii mobile".

Atat oficialii Orange, cat si cei ai Vodafone si-au exprimat siin trecut intentia de a oferi internet si voce prin liniileRomtelecom, in cazul in care cadrul de reglementare va fimodificat.

Orange si Vodafone sustin ca tariful solicitat in prezent deRomtelecom (8,37 de euro) pentru acces la infrastructura care ducepana in locuinta/sediul unui client este prea mare si nuincurajeaza competitia in conditiile in care Romtelecom vindeinternet cu mai putin de cinci euro pe luna, Oficialii Romtelecomsustin insa ca tariful este deja unul dintre cele mai mici dinEuropa.

Miza razboiului dintre Orange, Vodafone si Romtelecom oreprezinta faptul ca Romtelecom are instalate fire in aproximativpatru milioane de gospodarii si sedii de companii din Romania, iarinternetul va continua sa fie in urmatorii ani un segment de piatacare va creste, spre deosebire de telefonia fixa si mobila.

Piata de servicii de internet si date a atins in 2008 o valoarede aproape 500 mil. euro, fata de 806 mil. euro - piata detelefonia fixa si 2,8 mld. euro - telefonia mobila, potrivitdatelor de la arbitrul telecom.

200.000de abonati in doua luni pentru Orange

In alta ordine de idei, Dorin Odiatiu a spus ca operatorul acastigat 200.000 de abonati in ultimele doua luni, dupa ce companiaa lansat noi planuri tarifare la finele lunii septembrie.

Orange a decis sa-si segmenteze planurile tarifare in patru maricategorii, care sa inglobeze diferite pachete de servicii, infunctie de obiceiurile de consum ale clientilor - cea mai maremiscare strategica din 2009 pe o piata de aproape 3 mld. euro, incare competitia dintre cei sase furnizori de comunicatii mobile s-aacutizat in ultimii ani.

Reprezentantii Orange si Vodafone au declarat ca vor continua sainvesteasca in reteaua 3G si vor testa aceste servicii si in bandade frecvente radio de 900 MHz, folosita pentru servicii degeneratia a doua, dupa ce ANCOM va publica o decizie in acest sens."Avem deja pregatite doua locuri unde vom face testele respective,dintre care unul este in Cluj", a declarat Odiatiu.

Seful STS spune ca statul da "aberant" de mult pecomunicatiile mobile

Cheltuilelile inregistrate anual de toate institutiile siagentiile publice din Romania cu serviciile de comunicatii mobilese ridica la 150 de milioane de euro, a declarat Marcel Opris,directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). "Peste150 de milioane de euro sunt platiti de stat pe an pentrucomunicatii mobile, sub diverse forme", a spus Opris, fara apreciza sursa informatiilor prezentate.

Seful STS a mai spus ca nivelul cheltuielilor cu comunicatiilemobile este "aberant" si ca "statul nu le va putea sustine incontinuare". Opris a sustinut ca institutiile statului ar trebui sacreeze la nivel national un grup de lucru care sa stabileascanivelul cheltuielilor publice pentru serviciile de comunicatii, inideea de a obtine o "rationalizare" a acestora.

General locotenentul Marcel Opris ocupa din decembrie 2005functia de director general al STS. Principala atributie a STS estelegata de gestionarea retelelor de comunicatii radio si fixeguvernamentale dar si a sistemului national unic pentru apeluri deurgenta "112".

In ce oferte se bat Orange si Vodafone

Orange va lansa in perioada urmatoare prin magazinul online maimulte oferte comerciale diferite, care vor fi valabile doar inanumite zile. Spre exemplu in unele zile anumite modele de mobilevor fi mai ieftine cu 30%, iar in alte zile tarifele pentru anumiteabonamente vor fi reduse la jumatate. Orange incearca sa-simajoreze astfel vanzarile online.

Vodafone a lansat o noua oferta comerciala pentru utilizatoriide cartele preplatite, prin care le ofera clientilor, pentru cincieuro pe luna, 700 de minute de apeluri in retea, 70 de minutenationale sau internationale si 700 de SMS-uri in retea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO