Business Hi-Tech

OTE, proprietarul Romtelecom şi Cosmote, vinde divizia de telefonie din Bulgaria

OTE, proprietarul Romtelecom şi Cosmote, vinde divizia Globul din Bulgaria

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2012, 14:37 1357

Grupul elen de telecomunicaţii OTE a anunţat că vinde operatorul bulgar de telefonie mobilă Globul, al doilea ca mărime din ţară, veniturile obţinute din tranzacţie urmând să fie utilizate pentru plata datoriilor, scrie Novinite.

OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos.

Printre potenţialii cumpărători ai Globul se numără compania turcă Turkcell, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone şi cel francez Orange.

Veniturile atrase prin vânzare vor ajuta OTE să-şi onoreze obligaţiile de plată legate de obligaţiuni care ajung la scadenţă în următorii doi ani, potrivit biroului de presă al grupului elen.

Globul este marca sub care Cosmo Bulgaria Mobile oferă servicii de telecomunicaţii mobile în Bulgaria. Compania este deţinută în întregime de Cosmote, divizia de telefonie mobilă a grupului elen.

În ultimul trimestru al anului trecut, Globul a avut 2,6 milioane de clienţi cu abonamente, cu 13,3% mai mulţi decât în perioada similară din 2010. Veniturile companiei au scăzut cu 0,8%, în condiţiile în care vânzările de telefoane nu au putut contrabalansa reducerea veniturilor din servicii. Veniturile totale din 2011 s-au situat la 412,5 milioane euro, cu 2,6% mai puţin decât în 2010.

Deutsche Telekom deţine o participaţie de 40% la OTE, iar guvernul elen are dreptul de a participa la deciziile importante ale grupului datoriată "acţiunii de aur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO