Business Hi-Tech

OTE pune conditii Deutsche Telekom

14.04.2008, 20:38 16

Grecia, aflata in negocieri privind vanzarea unei parti din actiunile detinute la OTE catre Deutsche Telekom, vrea sa aiba dreptul de a aproba numirile pe functiile de presedinte si director general al operatorului de telecomunicatii, a declarat ministrul elen al comunicatiilor, Kostis Hatzidakis.
Autoritatile din Grecia intentioneaza sa vanda o parte din participatia detinuta la OTE catre Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telecomunicatii din Europa, pentru a creste competitivitatea companiei, dar au ezitat sa renunte la controlul exercitat asupra managementului grupului, transmite Reuters.
"Daca acordul va fi semnat, atat presedintele, cat si directorul general al companiei vor fi aprobati de noi. Nu avem niciun motiv sa intarziem discutiile, dar nici nu vom incheia un acord daca nu credem cu adevarat in continutul acestuia. Negocierile au loc in cadrul unui climat pozitiv, dar cateodata diavolul se ascunde in detalii", a afirmat Hatzidakis, citat de publicatia elena Apogevmatini.
Guvernul elen a cautat de mult timp un investitor la OTE, care sa contribuie la modernizarea operatorului, extinderea operatiunilor acestuia in regiunea balcanica si consolidarea pozitiei pe piata, in contextul concurentei crescute.
Totusi, ezitarea autoritatilor elene de a ceda controlul asupra managementului companiei a tinut investitorii la distanta.
In prezent, guvernul grec detine 28% din actiunile OTE.
Deutsche Telekom a preluat in luna martie o participatie de 20% la OTE de la fondul de investitii Marfin, pentru
26 de euro pe actiune, respectiv pentru aproximativ 2,5 miliarde de euro. Autoritatile de la Atena ar putea permite Deutsche Telekom sa cumpere alte 5% din actiuni, dintre care 3% de la stat si alte 2% de pe piata libera, au relatat publicatiile Imerisia si Naftemporiki in aceasta saptamana.
Ambele parti ar detine in urma unui asemenea acord participatii de 25% plus o actiune la OTE, iar grupul german va numi directorul general, in timp ce statul elen va numi presedintele operatorului.
Autoritatile din Grecia au anuntat anterior ca sunt dispuse sa vanda pana la 8% din actiunile detinute la OTE si sa imparta responsabilitatile de management al grupului.
Compania este evaluata la 9,06 miliarde de euro, astfel incat o participatie de 8% ar putea aduce statului elen 725 de milioane de euro.
Sindicatele din OTE se opun acordului, de teama concedierilor si reducerii beneficiilor angajatilor.
OTE opereaza in mai multe tari din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, avand in total 30.000 de angajati.
Grupul elen controleaza in Romania Romtelecom, Cosmote si retailerul GSM Germanos. La Romtelecom, OTE are o participatie de 54,01%, iar statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, 45,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO