Business Hi-Tech

OTE se asteapta la investitii masive de la Deutsche Telekom

12.05.2008, 18:58 15

Parteneriatul strategic cu Deutsche Telekom va ajuta OTE sa se dezvolte in sectorul competitiv al telecomunicatiilor din Europa, a declarat ministrul elen de finante, George Alogoskoufis, in conditiile in care un acord in acest sens este asteptat in cursul acestei saptamani.
Statul elen negociaza din luna martie un acord cu Deutsche Telekom privind vanzarea unei participatii de 3% la operatorul de telecomunicatii catre grupul german, precum si impartirea controlului asupra conducerii.
"Am dorit un grup european care sa poata asigura viitorul OTE. Sectorul telecomunicatiilor este deschis concurentei, iar OTE trebuie sa fie puternic", a spus Alogoskoufis.
El a aratat ca Deutsche Telekom va face investitii mari la OTE, parteneriatul cu grupul german fiind considerat o solutie buna.
Pentru a putea sa-si majoreze participatia la OTE peste 20%, Deutsche Telekom are nevoie de permisiunea guvernului elen. Acordul trebuie sa fie aprobat si de Parlamentul Greciei, in care Executivul conservator dispune de o majoritate limitata de 151 de locuri, plus un deputat independent, din totalul de 300 de parlamentari.
"In ceea ce priveste interesele statului grec, guvernul are ultimul cuvant. OTE isi va pastra brandul", a spus Alogoskoufis.
Guvernul va numi presedintele si va avea dreptul sa respinga de doua ori, prin veto, propunerile Deutsche Telekom privind postul de director general, a precizat ministrul elen.
Conform unor declaratii anterioare ale oficialilor de la Atena, guvernul elen vrea de la Deutsche Telekom un pret de pana la 29 de euro pe actiune pentru participatia de 3% la operatorul de telecomunicatii OTE. Grupul german a incheiat deja un acord pentru preluarea unei participatii de 20% la OTE de la fondul de investitii Marfin Investments (MIG) pentru 26 de euro pe actiune, respectiv 2,5 miliarde de euro (3,87 mld. dolari). Negocierile dintre guvernul elen, proprietarul a 28% din actiunile OTE, si Deutsche Telekom, care doreste sa preia controlul asupra conducerii operatorului de telecomunicatii, au loc din luna martie. Deutsche Telekom intentioneaza sa cumpere alte 2% din actiunile OTE de pe piata de capital, astfel incat ambele parti sa detina cote egale in cadrul companiei. "Pretul pentru participatia de 3% va fi peste cel de 26 de euro pe actiune platit MIG si, cel mai probabil, nu va depasi 29 de euro. OTE se va alatura celui mai puternic grup de telecomunicatii din Europa", a declarat oficialul elen.
Valoarea de piata a OTE este de circa 9,5 miliarde de euro. Sectorul european de telecomunicatii trece printr-un proces de consolidare, in conditiile in care companiile mari vor sa isi extinda operatiunile.
Grupul elen, cu un numar total de 30.000 de angajati, controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote si Germanos. La Romtelecom, OTE are o participatie de 54,01%, iar statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, 45,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO