Business Hi-Tech

PAC: Bucurestiul va atrage in centre IT peste 100 mil. euro in urmatorii patru ani

31.07.2006, 17:42 16

In urmatorii 3-5 ani, Bucurestiul va ramane locatia preferata pentru investitiile in centre IT si BPO (Business Process Outsourcing), conform unui studiu realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC). Investitiile realizate in Bucuresti pentru centre IT si BPO vor fi in urmatorii patru ani de peste 100 de mil. euro, conform oficialilor PAC.
Business Process Outsorcing se refera la externalizarea unor procese de business catre o companie specializata.
"Ne-am bazat aceasta afirmatie pe informatiile pe care le avem cu privire la locatia majoritatii noilor centre in domeniul IT. Din numarul total de noi posturi create in astfel de centre, Bucurestiul va gazdui peste 75%", a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al PAC Romania.
El considera insa ca, dupa 2010 sau 2011, Bucurestiul ar putea sa nu mai fie orasul favorit al investitorilor. "Asa cum Brno a luat locul orasului Praga in atractivitatea pentru centre IT in Cehia, asa e posibil ca Iasiul sau Clujul sa ia locul Bucurestiului", explica Chesaru.
Pentru ca provincia sa devanseze capitala din punctul de vedere al investitiilor va fi nevoie de dezvoltarea infrastructurii, invatamantului local prin majorarea numarului de studenti si absolventi si, nu in ultimul rand, de cresterea numarului de zboruri directe catre principalele orase europene.
Insa, orase precum Cluj-Napoca, Iasi, Brasov sau Craiova nu vor fi ocolite in viitorul mediu de investitori, unul dintre avantajele acestor orase fiind cel al costurilor medii, cu 25-40% mai mici fata de Bucuresti, conform lui Chesaru. "In aceste orase se vor investi 20-30 mil. euro in urmatorii patru ani, ele fiind tinte preferate pentru companiile ce au echipe mici si medii, sub 100 de salariati", a precizat oficialul PAC.
In orice caz, Bucurestiul este si va mai ramane "un magnet" pentru specialistii din alte orase, capitala tarii urmand sa genereze in urmatorii trei ani peste 5.000 de posturi noi pentru specialisti IT. "Astazi, Bucurestiul atrage pur si simplu. Majoritatea tinerilor din provincie viseaza la studii si locuri de munca in Bucuresti, pentru ca potentialul capitalei este cu mult mai mare decat cel al oraselor de provincie. Viata in Bucuresti se aseamana mai mult cu cea ce se vede frumos la televizor si pentru ca in Bucuresti sunt majoritatea locurilor de munca bine platite, cu deschidere catre exterior si posibilitati de promovare", a adaugat Chesaru.
Febra investitiilor in Romania din anii 2005-2007 seamana cu ce se intampla in Cehia, Ungaria sau Polonia in 2002-2004. "In acest moment, Romania atrage mai multe investitii decat Ungaria, spre exemplu, unde deja costurile sunt mai mari, piata mica si resursele mai putine", a mai spus oficialul PAC.
Totusi, industria IT locala se confrunta deja cu o criza a resurselor umane, piata locala de software si servicii informatice dezvoltandu-se rapid la fel ca si cererea pentru export. Insa, fragmentarea la nivelul industriei IT din Romania genereaza resurse suplimentare pe termen mediu, prin migrarea de la firme foarte mici la firme medii sau mari, o data cu fenomenul concentrarii si consolidarii, considera Chesaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO