Business Hi-Tech

Parole pe care hackerii le urăsc

Parole pe care hackerii le urăsc

Autor: Cătălina Butan

18.11.2012, 16:00 1356

Sistemele informatice ale marilor companii se confruntă zilnic cu atacuri cibernetice, prin care hackerii obţin parole care pot fi vândute pe diferite site-uri de internet la preţuri de până la 20 de dolari fiecare, scrie New York Times.

Fiecare dintre noi se va confrunta probabil la un moment dat în viaţă cu un astfel de atac cibernetic. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm link-urile suspicioase, chiar şi cele de la prieteni şi să ne alegem parole mai sigure.

Cum e posibil să ai parole dificil de "spart", diferite pentru conturile tale bancare, cele de pe reţelele de socializare sau adresele de email şi să le ţii minte pe toate?

Iată sfaturile specialiştilor:

Nu îţi alege parole care conţin cuvinte din dicţionare

Dacă parola ta poate fi găsită într-un dicţionar ai putea la fel de bine să nu ai niciuna. De cele mai multe ori hackerii testează parole din dicţionar.

Nu folosi niciodată aceeaşi parolă de două ori

Oamenii au tendinţa de a utiliza aceeaşi parolă pentru conturi diferite, fapt ce reprezintă un avantaj pentru hackeri. În timp ce "spargerea " unui cont pe reţeaua de socializare profesională Linkedin nu va avea consecinţe grave, hackerii vor folosi parola respectivă pentru a accesa conturile bancare sau cele de email unde sunt stocate informaţii personale şi financiare mult mai valoroase.

Foloseşte fraze de acces

Cu cât parola este mai lungă cu atât va fi mai greu de descifrat de către hackeri. O parolă trebuie să aibă cel puţin 14 caractere pentru a fi imposibil de spart în mai puţin de 24 de ore. Însă parolele lungi sunt mai greu de reţinut. O idee bună ar fi să folosiţi primele litere ale cuvintelor dintr-un citat preferat, un vers dintr-o melodie sau o poezie.

Alegeţi o parolă tastând la întâmplare

Pentru conturi importante, poţi creea o parolă întâmplătoare, care să includă şi butoanele "Alt" sau "Shift" pe care să o copiezi într-un alt document, ţinut pe un suport de stocare USB, care la rândul său e securizat printr-o parolă.

Programele de parolat

Există anumite software-uri care îţi pot stoca toate parolele şi numele cu care accesezi diferite site-uri. Astfel de programe sunt LastPass, SplashData sau Agile Bits, folosite pe dispozitivele cu sisteme de operare Windows sau pentru macuri şi telefoane mobile. Specialiştii avertizează însă că astfel de programe de parolat pot fi uşor de spart de către hackeri.

Ignoră întrebările de securitate

Există un număr limitat de răspunsuri pentru întrebări precum "Care este culoarea ta preferată?" sau "La ce şcoală generală ai studiat?" , care pot fi uşor găsite pe internet. Hackerii folosesc aceste întrebări pentru a-ţi reseta parola şi prelua controlul asupra contului tău. Cea mai bună idee este să alegi un răspuns care nu are nicio legătură cu întrebarea iniţială.

Foloseşte browsere de navigare diferite

Specialiştii recomandă folosirea unor browsere diferite pentru accesarea reţelelor de socializare şi pentru operaţiuni de banking. Astfel contul bancar nu va fi compromis în cazul în care navigatorul va fi infectat cu un program dăunător preluat de pe bloguri şi alte site-uri de socializare. Un studiu recent al Accuvant Labs of Web browsers a arătat că navigatorul Chrome, produs de Google este cel mai sigur împotriva atacurilor cibernetice. La studii au mai fost analizate şi browserele Mozilla Firefox şi Microsoft Internet Explorer.

Nu folosi întotdeauna adresa reală de email

De câte ori ai posibilitate, nu te înregistra pe diferite site-uri folosind adresa reală de email. Poţi folosi adrese false, care se distrug automat după 10 minute puse la dispoziţie de 10minutemail.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO