Business Hi-Tech

Patru operatori, favoriti in cursa pentru o piata de 160 de miliarde de euro

16.07.2001, 00:00 16



Companiile Colt, Energis, KPNQwest si WorldCom sunt, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Benchmark-IT Performance si publicat saptamana trecuta de revista online Total Telecom, cele mai mari sanse de succes in industria serviciilor de telecomunicatii regionale europene, evaluata la aproximativ 160 de miliarde de euro.

"Piata serviciilor de comunicatii adresate companiilor vest-europene este estimata la aproximativ 160 de miliarde de euro - din care aceste firme detin cumulat aproape 10 procente - iar aceasta piata este inca dominata de companiile de posta, telegraf si telecomunicatii, arata Rob Pritchard, analist al Benchmark-IT si realizator principal al raportului. Oportunitatea oferita de procesul de liberalizare, in curs de desfasurare in toata Europa, a atras insa cresterea concurentei in regiune", a adaugat Pritchard.

Pe langa efectele liberalizarii pietei, potrivit Benchmark-IT introducerea serviciilor de telecomunicatii pe baza de protocol Internet (IP) va stimula cu siguranta aparitia unor noi oportunitati de afaceri pentru operatorii alternativi

"Lansarea serviciilor bazate pe IP inseamna in acelasi timp o crestere substantiala a investitiilor in acest sector. Demn de spus este si faptul ca retelele virtuale private pe baza IP (IP-VPN) au fost in repetate randuri mentionate ca "produse-cheie" si cu tehnologia voice-over-IP ca urmator pas si ca o oportunitate uriasa pentru operatori", considera Pritchard.

Pentru realizarea raportului au fost analizati 15 operatori de telecomunicatii pan-europeni, pe langa categoria "castigatorilor" (KPNQwest, Energis, Colt si WorldCom) existand inca trei categorii: evolutie buna (Equant, Infonet, Global Crossing, Global One), de urmarit (Cable & Wireless, Ebone, Level 3, Sprint, Versatel) si perdanti (Concert, Viatel).

"Atat Equant, cat si Global One au capacitatea de a deveni un castigator pe aceasta piata, dar acest lucru este dependent de reusita comerciala a fuziunii dintre cele doua firme, a spus Pritchard. Atata timp cat France Telecom (actionarul majoritar al Equant/Global One) sta deoparte, ei au posibilitatea de a deveni un succes".

In cursul evaluarii companiilor, Pritchard a identificat patru arii majore in care fiecare firma va trebui sa-si construiasca imaginea proprie.

"Cu arii de acoperire si portofolii ce sunt de multe ori greu de deosebit de la o companie la alta, pentru furnizorii de servicii va fi din ce in ce mai dificil sa se diferentieze de restul competitiei", spune Pritchard.

In plus, analistul companiei Benchmark-IT considera ca preturile au scazut atat de mult in ultima perioada, tocmai din cauza faptului ca pretul a fost deseori singurul criteriu de decizie pentru unii clienti.

"Posibilitatile de diferentiere exista deci numai in cateva domenii, cum ar fi serviciile adresate clientilor, viteza de promovare a noilor produse si servicii, parteneriatele si inovarea in marketing", a declarat Pritchard.

Practic, pe piata vor reusi numai companiile ale caror echipe manageriale vor fi capabile sa identifice si sa inteleaga clientii in contextul existentei competitiei, sa-si traseze strategiile in concordanta si sa le aplice cu succes.

"De fapt, operatorii alternativi care vor reusi in noile conditii vor fi axati pe piata si nu pe tehnologie sau pe inginerie", concluzioneaza Pritchard.

Printre criteriile pe baza carora au fost analizate companiile, una cate una si fiecare in comparatie cu celelalte 14, s-au numarat aria de acoperire a retelei in Europa de Vest, stabilitatea din punct de vedere financiar, managerial si strategic, concentrarea pe furnizarea de servicii comunitatilor de afaceri si capacitatea de a obtine profituri din ce in ce mai mari in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO