Business Hi-Tech

PC Net isi cauta un cumparator de talia conglomeratului Vivendi

01.03.2001, 00:00 19



Consolidarea pietei romanesti a furnizorilor de servicii Internet (Internet Service Providers) pare sa fie singura alternativa prin care companiile ce activeaza in acest domeniu sa devina profitabile intr-o perioada de timp cat mai scurta.

Alierea cu parteneri strategici care dispun de o situatie financiara foarte stabila este vazuta astfel ca fiind cea mai buna solutie pentru continuarea afacerii Internet la un nivel mult mai complex atat din punct de vedere financiar cat si profesional.

Urmand exemplul companiilor rivale care au incheiat deja astfel de parteneriate, PC Net cauta si ea un investitor de mare anvergura.

Prezent la conferinta NetGen - Light Speed organizata in Bucuresti de compania IBM, Mihai Batraneanu, directorul general al PC Net a precizat ca "PC Net va fi vanduta cel mai probabil unui mare operator de telecomunicatii de marimea conglomeratului Vivendi".

Deocamdata proiectul este in etapa de cautare a unui partener potrivit. Pana acum s-au purtat negocieri cu cel mai mare ISP din Israel, Internet Gold care "aproape in toate domeniile este de zece ori mai mare decat PC Net dar are o politica similara cu a noastra", a mai spus Batraneanu.

Internet Gold are in prezent 300.000 de abonati, venituri de aproximativ 25 de milioane de dolari (pentru PC Net cifra se ridica la 2,5 mil. $) si 35 de milioane de page impressions (pagini vizitate) pe principalul portal pe care il opereaza in Israel (tot de zece ori mai mult decat Romania Online, portal administrat de ISP-ul romanesc).

Problema este ca la noi, aproape tot sistemul functioneaza diferit decat in alte tari, a mai spus seful de la PC Net. In Romania, ISP-urile trebuie sa creeze atat infrastructura cat si sa furnizeze serviciile Internet. In alte tari, infrastructura este construita de companiile de telecomunicatii iar providerii au numai sarcina de a pune la dispozitia consumatorilor servicii Internet la o calitate ridicata si la un pret accesibil.

PC Net, una dintre companiile lider in sector, ar putea fi vanduta "anul viitor, prin februarie-martie". Exista si posibilitatea organizarii unei licitatii deschise in acest sens, declara luna trecuta pentru Ziarul Financiar, directorul general al PC Net.

Deocamdata insa afacerile pe Internet in Romania nu sunt profitabile. "PC Net pierde in fiecare luna aproximativ 25-30 de mii de dolari, ca de altfel oricare ISP local". Este foarte greu in aceste conditii ca un provider sa atraga investitori si sa se vanda pe bani buni.

Chiar si in aceste conditii multe companii romanesti furnizoare de servicii Internet, majoritatea lideri de piata, au gasit parteneri de valoare ridicata.

Astfel, FX Internet a vandut 70% din actiuni companiei Metromedia International Telecommunications pentru 2,5 milioane de dolari, in timp ce Euroweb a cumparat pentru 4 mil. $ firmele locale Starnets si Rokura.

In aceste zile urmeaza sa se semneze preluarea societatii DNT de catre grupul Astral care a mai achizitionat la sfarsitul anului trecut compania Kappa contra sumei de opt milioane de dolari.

Anul trecut PC Net a primit de la Romanian Post-Privatization Fund finantari de patru milioane de dolari pentru crearea primei retele ATM-ADSL (tehnologie avansata de broadband) din Europe de Est.

"In acest an, speram sa atragem investitii de un milion de dolari pentru portalul Romanian Online", a mai precizat Batraneanu.

Desi dupa un studiu efectuat de Roland Berger & Partners, numarul romanilor care utilizeaza Internetul se ridica la 750.000 iar ritmul de crestere a acestui indicator este cel mai mare din Europa Centrala si de Est, portalurile web inregistreaza performante modeste in ceea ce priveste veniturile si profitabilitatea.

"In strainatate, un portal devine rentabil daca pe el se realizeaza tranzactii de cel putin 50 de milioane de dolari". Un portal obtine venituri din publicitate, servicii de hosting si de e-commerce. In Romania nici un portal nu obtine din publicitate mai mult de cateva mii de dolari pe luna iar hostingul este oferit de cele mai multe ori ca un bonus, este de parere Mihai Batraneanu.

Veniturile cele mai importante trebuie sa provina, in acest caz din serviciile de comert electronic. "Urmatoarea generatie de furnizori de servicii va fi cea a E-commerce Service Provider-ilor, companiile care vor oferi solutii complete, personalizate oricarei firme care astfel se poate concentra numai pe activitatile traditionale de marketing, vanzari etc.

In Romania, actualele firme ASP (Application Service Provider) nu vor avea succes pentru ca dezvoltarea unei astfel de afaceri necesita infrastructuri foarte complexe si stabile. Va avea succes insa modelul ESP", mai spune directorul PC Net facand referire la viitorul pietei romanesti.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO