Business Hi-Tech

Pe scaderea pietei, Vodafone rascumpara actiuni in valoare de un miliard de lire sterline

24.07.2008, 19:10 57

Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a anuntat ca intentioneaza sa rascumpere actiuni proprii in valoare de 1 mld. lire (1,26 mld. euro), dupa ce cotatia titlurilor companiei s-a depreciat marti cu 14% pe bursa londoneza, scrie Bloomberg.
Reprezentantii Vodafone au declarat ca planul de rascumparare va fi demarat imediat, subliniind ca pretul actiunilor acestora este "semnificativ subevaluat" si nu reflecta valoarea reala a operatorului.
In cursul sedintei de tranzactionare de marti, deprecierea titlurilor grupului britanic a dus la reducerea valorii de piata a Vodafone cu circa 14 miliarde de euro, dupa ce oficialii companiei si-au revizuit in scadere tinta de vanzari, pe fondul incetinirii economice care a afectat veniturile generate de apelurile telefonice si de vanzarea de noi aparate.
"Consiliul de Administratie al Vodafone a analizat reactia pietei (...) si a decis sa lanseze un program de achizitie a propriilor actiuni cu efect imediat", au anuntat reprezentantii operatorului. Titlurile Vodafone au crescut, miercuri, cu 2,7%, ca urmare a acestui anunt, ajungand la 1,32 lire (1,66 euro). Titlurile Vodafone s-au depreciat cu 31% de la inceputul acestui an.
Vodafone a specificat ca programul de cumparare a actiunilor va avea nevoie de aprobarea actionarilor la adunarea generala anuala din 29 iulie.
Analistii Cazenove au declarat ca, in pofida acestei "mutari surprinzatoare", o revenire rapida a pretului actiunilor grupului este putin probabila.
"Suma reprezinta 1,5% din capitalul social al Vodafone sau 775 de milioane de actiuni la pretul de inchidere de ieri, astfel ca aspectul financiar este mai putin important, determinanta fiind increderea aratata de conducere", au precizat ei.
Potrivit oficialilor Vodafone, rascumpararea titlurilor companiei se va face prin intermediul Bursei londoneze, operatorul urmand sa plateasca cu pana la 105% peste media preturilor de inchidere inregistrate in ultimele cinci zile de tranzactionare care preced data la care vor fi rascumparate actiuni.
Actiunile Vodafone au scazut, marti, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, dupa ce operatorul briatanic a anuntat ca venitul pentru 2008 se va situa la limita inferioara a prognozei de 39,8 - 40,7 mld. lire (50,65 - 51,67 mld. euro). Compania a raportat venituri de 35,5 mld. lire (44,69 mld. euro) anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO