Business Hi-Tech

Pentru siguranta traficului, masinile vor "vorbi" cu strada si intre ele

15.11.2005, 18:11 16

Daca va apropiati de o intersectie cu vizibilitate redusa la volanul masinii, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la un posibil accident, pentru ca masina comunica cu celelalte autovehicule aflate in preajma si va anunta, prin computerul de bord, daca exista vreun pericol.

Cel putin, asa se va intampla daca o tehnologie la care lucreaza producatorul japonez Honda va fi implementata la scara larga, scrie USA Today.

Inginerii Honda au descoperit ca este posibil ca masinile sa comunice intre ele, dar si cu senzorii instalati pe marginea soselelor, pentru a face schimb de informatii cu privire la trafic. Noua versiune a automobilului Honda Accord dispune deja de tehnologia necesara pentru a putea "sta la o discutie" cu alte masini.

Practic, prin intermediul computerului de bord si al sistemului de navigare, automobilele pot transmite diferite mesaje altor masini, aflate in proximitate, sau face schimb de informatii cu privire la directia in care merg sau viteza de deplasare, scrie publicatia americana.

Astfel, masinile viitorului vor sti sa anunte ca urmeaza sa intre intr-o intersectie periculoasa, isi vor avertiza posesorul de prezenta unor eventuale obstacole si, pe deasupra, vor avea grija si ca soferii neatenti sa nu cumva sa treaca pe culoarea rosie a semaforului. Evident, toate acestea cu un singur scop: de a preveni accidentele rutiere.

Ideea de a mari siguranta cu care se circula pe strada prin tehnologia care permite masinilor sa comunice intre ele a atras interesul unui numar mare de producatori de automobile, printre care si General Motors sau BMW, producatori care considera ca acesta este un pas inainte catre masina viitorului.

"Adevarul este ca masinile inteligente care vorbesc intre ele pare o scena scoasa dintr-un film SF", a precizat Robert Strassburger, vicepresedinte al diviziei de securitate rutiera a Alliance of Automobile Manufacturers. "Insa nu este deloc fictiune. Chiar se intampla", a mai spus acesta.

Faptul ca accidentele pot fi prevenite nu este insa singurul avantaj. In plus, schimbul de informatii poate fi folositor si pentru a evita blocajele in trafic, scrie USA Today.

Cu toate acestea, va mai trece ceva timp pana cand toate autovehiculele vor avea capacitatea de a comunica intre ele. Agentiile guvernamentale americane care lucreaza la dezvoltarea unui astfel de sistem de transport inteligent spera sa ajunga in 2008 la o concluzie cu privire la implementarea acestuia la nivel national, scrie publicatia americana.

In cazul in care acest proiect va fi aprobat, masinile vor putea comunica una cu alta cel mai devreme in anul 2011, a conchis Neil Schuster, director executiv al grupului ITS America, cel care lucreaza la dezvoltarea sistemului de transport inteligent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO