Business Hi-Tech

Philips scoate scaunele din sala de sedinte

15.09.2004, 00:00 20



Cand auzi Philips, te gandesti imediat la asa-numitele "consumer electronics". Aveti dreptate dar cu mici exceptii. Recent, compania olandeza care are o istorie de 113 ani, a dezvaluit presei internationale, ideile sale despre cum va arata in viitor lumea.



Unul dintre cele mai importante concepte semnate Philips poarta numele de "Living tomorrow" si creioneaza viitorul birourilor si al locuintelor. Astfel, peste cativa ani birourile vor fi gandite pentru mai mult de o persoana, rezultand astfel o comunicare imbunatatita pe de o parte prin reducerea distantei dintre cei care lucreaza la un proiect comun, iar pe de alta parte prin asigurarea unei comunicari depline intre statiile de lucru. Fiecare post de lucru va putea fi personalizat, iar in cazul in care altcineva foloseste acel loc la birou si schimba setarile, sistemul va recunoaste "proprietarul" pe baza unei cartele de memorie in care sunt salvate optiunile si alte informatii despre acel lucrator. Similar atmosfera de lucru, in materie de sunet si luminozitate, va fi adaptata aproape la fel ca in cazul tehnologiei Ambilight, patentata de Philips (n.r. tehnologia Ambilight asigura in jurul televizorului o lumina ambientala care se modifica automat functie de ritmul sau imaginile din film) dupa anumiti indicatori astfel incat sa fie mentinut un climat optim de lucru. Partea din acest concept de birou care va fi prezenta cel mai curand pe piaa este masa de sedinte care nu mai foloseste scaune. Desi poate parea ciudat, specialistii spun ca acest fel de sedinta dureaza mai putin si are o mai mare productivitate, pentru ca participantii stand in picioare vor fi mai atenti la problemele discutate. Fiecare loc la aceasta masa beneficiaza de un microfon legat la sistemul central care recunoaste fiecare participant si functie de tonul si ritmul discutiei schimba lumina proiectata pe suprafata mesei mentinand astfel o atmosfera placuta. Nu in ultimul rand display-ul de proiectie lucreaza si el pe baza de comanda vocala.



Cele mai multe inovatii sunt prezente totusi in locuinta personala pe care Philips impreuna cu alti producatori au imaginat-o. Inca de la intrare sistemul de senzori se dovedeste un filtru de netrecut. In exteriorul locuintei sunt prezente mai multe usi care ar putea foarte bine sa fie ale unui dulap dar ele reprezinta diferire compartimente unde puteti primi diverse produse. De exemplu in cazul in care un curier livreaza o comanda i se va deschide un compartiment functie de codul respectivului produs. Dar sistemul verifica daca livrarea este corecta iar in caz contrar nu accepta produsul sau poate cere curierului sa-l depoziteze in compartimentul specializat pentru acel gen de produse. Acest gen de sortare evita situatiile in care alimentele ar fi depozitate pana la venirea dumneavoastra acasa intr-un compartiment ne-refrigerat. Pentru ca sistemul central al locuintei stie toate detaliile despre fiecare membru al familiei acesta poate fi programat sa comande anumite produse sau o face de la sine daca constata ca exista pericolul epuizarii acestuia.



Pentru ca Philips este unul din pionierii sistemelor medicale in casa sunt prezente echipamente care trateaza pe loc problemele cardiace si aceasta deoarece studiile companiei au aratat ca foarte multi oameni cu probleme cardiace mor inainte ca ambulanta sa ajunga la ei. Bazat tot pe acest studiu Philips intentioneaza sa creeze anumite locuri publice unde aceste echipamente sa fie disponibile imediat.



Intr-o casa a viitorului era firesc ca accesul la Internet sa fie permanent si din orice punct al casei, acest acces ajutand diversele aparate electrocasnice dar si ocupantii atunci cand au nevoie de exemplu de o reteta sau de indicatii pentru folosirea unui anumit produs.



De exemplu pentru curatarea hainelor trebuie doar sa puneti rufele in masina de spalat care le va cantari si analiza iar apoi va compara setarile folosite de dumneavoastra pentru spalare cu etichetele electronice (n.r. Philips intentioneaza crearea unor etichete electronice care vor actiona ca un act de identitate al fiecarui produs) si va face corectiile daca este necesar.



Bucataria este organizata astfel incat sa consume cat mai putin timp in cursul saptamanii dar sa va lase libertatea prepararii unor mancaruri atunci cand timpul o permite. Computerul, prezent si aici, este conectat la Internet si reactioneaza la comanda vocala atunci cand ii cereti sa caute o reteta in retea. Frigiderul la randul lui este conectat la reteaua locala a locuintei si mai departe la Internet astfel incat sistemul stie daca exista alimente care lipsesc si le poate comanda. Fiecare aliment este identificat cu ajutorul etichetei electronice si sunteti avertizat daca ati uitat pe afara vreun produs.



In living toate componentele audio-video sunt conectate la Internet si va exista posibilitatea sa rezervati locuri la un concert pentru care vedeti o reclama, iar apoi primiti un mesaj SMS care va tine loc de bilet. Sistemul de lumina poate fi programat sa se adapteze atmosferei existente sau puteti preseta anumite ambienturi.



Oglinzile din baie au inclus un sistem asemanator unui televizor care afiseaza informatii functie de optiunile fiecarui membru al familiei. Daca senzorii detecteaza probleme cu greutatea vor seta frigiderul sa va recomande o dieta. Dormitorul nu este prea diferit de ce exista astazi. Cea mai mare inovatie este ca atunci cand unul din parteneri se trezeste si paraseste dormitorul senzorii aprind automat spoturi fixate in podea sau in pereti ghidandu-l. Acest concept se numeste follow me light.



La final nu va entuziasmati prea tare pentru ca oficialii Philips au tinut sa precizeze ca este foarte putin probabil ca acest concept sa apara in intregime pe piata in viitorul apropiat, pentru ca nu exista aceeasi preocupare din partea tuturor producatorilor. Sistemele vor aparea cel mai probabil pe rand, fiecare controland o anumita zona iar apoi pe masura ce se vor dovedi viabile din punct de vedere economic vor putea fi extinse, pentru ca in final sa devina un singur organism. andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO