Business Hi-Tech

Piata mondiala a PC-urilor: Dell ramane lider, Apple urca spre podium

20.01.2005, 00:00 18

Vanzarile de computere (desktop, laptop si servere) la nivel mondial au crescut cu 12-14 procente in trimestrul al patrulea al 2004, in special datorita sezonului de cadouri si achizitiilor facute de companiile mici si mijlocii.
Analistii pietei spun ca vanzarile de computere portabile au crescut spectaculos anul trecut si ca au fost unul din factorii care a dus la cresterea de peste 10 procente inregistrata. Acer a avut cea mai importanta crestere a vanzarilor in cursul anului trecut, cu aproape 30% peste rezultatele din 2003.
Liderul pietei a ramas Dell, urmarit indeaproape de Hewlett-Packard (HP), iar Apple se apropie vertiginos de numarul cinci mondial, Acer, conform studiilor realziate de principalele companii de analiza din domeniul IT&C, Gartner si IDC. Cifrele prezentate de cele doua compan ii difera , insa per-total concluziile sunt similare.
Astfel, in total in 2004 s-au vandut la nivel mondial aproximativ 180 de milioane de computere (188 de milioane, conform Gartner, 177 de milioane, conform IDC). Cresterea a fost de 11,8% fata de 2004 conform Gartner si de 14,7% dupa rezultatele companiei de analiza IDC.
Ambele companii spun ca segmentul consumatorilor si companiile mici si mijlocii au ramas motoarele acestei cresteri, in timp ce marile corporatii au inca reticente in privinta bugetului IT. Trimestrul al patrulea, sezonul cadourilor, a adus vanzari extrem de bune pentru principalii jucatori din domeniu. In total s-au vandut in ultimele trei luni circa 50 de milioane de computere, iar cresterea a fost de 13,7% fata de anul anterior.
La nival anual, producatorul american de echipament IT&C a reusit sa se mentina lider al acestei piete, cu o cota estimata la 16,4-17,9%, vanzand la nivel mondial peste 30 de milioane de computere. Hewlett-Packard a ramas in pozitia a doua, cu o cota de 14,6-15,8 procente, reusind in 2004 sa vanda peste 27,5 milioane de computere. Locul a treilea revine brandului IBM, mai nou Lenovo Group. In total s-au vandut peste 10 milioane de computere IBM in intreaga lume, ceea ce inseamna o cota de piata de 6%. Urmeaza in clasament Fujitsu Simens, cu peste 7 milioane de computere vandute anul trecut (3,8-4%) si Acer, cu vanzari de 6,3-6,3 milioane de unitati (3,4-3,6%).
Desi nu intra deocamdata in topul primilor producatori de computere, Apple, producatorul american care propune Mac-ul ca alternativa la PC, a reusit sa asi creasca cota de piata datorita popularitatii tot mai mari a playerului de muzica digitala iPod. Cresterea vanzarilor companiei in trimestrul al patrulea a fost de 25%, iar cota de piata este estimata la 3,2% la nivel mondial, fata de 2,9% anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO