Business Hi-Tech

Piata PDA s-a oprit din crestere

14.06.2004, 00:00 17





Sony a renuntat sa mai comercializeze PDA-urile Clie in SUA, asa ca multi analisti au estimat ca acest produs nu va mai rezista mult.



Gigantul japonez a fost invins si practic fortat sa iasa de pe piata americana din cauza competitiei acerbe si a scaderii vanzarilor pentru aceasta categorie de produse. Totusi Sony va continua sa comercializeze seria Clie pe piata din Japonia unde competitia nu este atat de mare.



Dar este piata mondiala a PDA-urilor in declin? Un raspuns este dificil pentru ca, spre deosebire de Sony, compania Palm, unul din cei mai importanti producatori de PDA-uri, nu reuseste sa satisfaca cererea pentru seria Zire.



PDA-urile au inca un rol esential pentru companiile care trebuie sa ofere mobilitate lucratorilor. In plus, desi telefoanele inteligente (smartphones, o combinatie de telefon cu functii PDA) au inceput sa cucereasca tot mai multi adepti, analistii estimeaza ca cel putin 10 milioane de PDA-uri vor fi vandute anual cel putin inca doi-trei ani. Succesul PDA-urilor care nu incorporeaza telefon depinde in principal de doi factori: functionalitatea lor indispensabila pe anumite piete nisa si posibilitatea de a instala aplicatii din ce in ce mai performante.



Estimarile companiei de cercetari Gartner arata ca anul acesta la nivel mondial vor fi vandute 11,7 milioane de PDA-uri, urmate de alte 11,6 milioane in 2005 si 11,5 milioane in 2006. Alta companie de cercetari, IDC, avanseaza cifre mai mici dar noteaza o usoara crestere a vanzarilor anul acesta, pana la 10,5 milioane PDA-uri, fata de 10,4 milioane in 2003.



"Din punctul de vedere al clientilor companii, aplicatiile software sunt cele care dau valoare PDA. Aceste aplicatii fac viabila tehnologia PDA pentru ca returneaza cheltuielile cu investitia intr-un interval de timp rezonabil" - apreciaza Alex Slawsby, analist principal pentru dispozitive mobile la IDC.



"Pietele nisa pe care PDA-ul domina sunt spitalele, depozitele de marfa si industria de asigurari", mentioneaza Ken Dulaney, vice-presedintele Gartner pentru computere mobile. In fiecare din aceste industrii exista un necesar de lucru cu "colectii de date" (n.r. formulare). Exemplul tipic este atunci cand un camion livreaza marfa iar soferul inregistreaza livrarea in PDA sau cand un asistent din spital completeaza un formular pe PDA urmand ca de aici sa ajunga in baza de date a spitalului si apoi la societatea de asigurari.



In aceste conditii, piata PDA-urilor nu va creste, din cauza limitarilor tehnice, dar va mentine vanzarile la un nivel relativ constant. Desi unele companii au adus imbunatatiri tehnice, analistii estimeaza ca o eventuala crestere semnificativa a vanzarilor s-ar putea observa din toamna cand PDA-urile sunt preconizate sa aiba in dotare mini hard-diskuri.





andrei.dora@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO