Business Hi-Tech

Piaţa telecom în semestrul doi din 2010: explozia serviciilor internet continuă, în special pe mobil

 Piaţa telecom în semestrul doi din 2010: explozia serviciilor internet continuă, în special pe mobil

Autor: Adrian Seceleanu

26.05.2011, 13:04 716

Deşi condiţiile economice dificiles-au menţinut şi în cel de-al doilea semestru al anului 2010,telefonia mobilă, serviciile de acces la internet, serviciile deretransmisie a programelor audiovizuale şi serviciile detransmisiuni de date au înregistrat creşteri în această perioadă,doar telefonia fixă şi serviciile de linii închiriate înregistrândscăderi, a declarat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare încadrul ANCOM, prezent la cea de-a 15-a ediţie a conferinţei ZiuaComunicaţiilor.

Potrivit datelor colectate de lafurnizori şi prelucrate de ANCOM, în a doua parte a anului 2010serviciile de acces la internet au continuat să înregistrezecreşteri, cu toate că ratele de creştere au fost inferioare celordin semestrul precedent. Conexiunile de acces la internet la punctemobile în bandă largă au crescut cu 21%, ajungând la 4 milioane deconexiuni, dintre care aproape 1 milion îl reprezintă conexiunileprin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (Ă31% în semestrulanterior).

Rata de creştere de 2% aconexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situează lajumătatea ratei de creştere înregistrate în primul semestru alanului 2010, numărul acestora ajungând la 3 milioane. În funcţie desuportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) şi cablu UTP/FTP (1%)au înregistrat creşteri, în timp ce conexiunile prin celelaltesuporturi au înregistrat scăderi. Rata de penetrare a conexiunilorde acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la14%, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la36,8%. După creşteri în ultimele trei perioade de raportare,conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scăzutcu 6% în a doua jumătate a anului 2010, comparativ cu o creştere de3% a celor instalate persoanelor fizice.

După scăderea cu 4% a număruluitotal de utilizatori la telefonie mobilă înregistrată în primulsemestru al anului 2010, în a doua jumătatea anului numărulacestora a crescut cu 1%, până la 24,6 milioane. Numărul deutilizatori prin intermediul cartelelor preplătite şi numărulabonamentelor persoanelor juridice au înregistrat creşteri cu 2%,respectiv 0,1% în timp ce numărul abonamentelor încheiate depersoane fizice a scăzut cu 0,6%.

Traficul total de voce originat înreţelele de telefonie mobilă a continuat să crească până la 26,5miliarde de minute, însă creşterea de 4% este de aproape trei orimai mică decât creşterea înregistrată în primul semestru al anului2010. Traficul de voce mediu lunar originat per cartelă SIM"activă" a ajuns la 3ore şi 01min, în timp ce numărul mediu lunarde SMS-uri trimise se menţine la aceeaşi valoare de 27 de SMS-uri.În acelaşi timp, durata medie a unui apel în reţelele de telefoniemobilă a scăzut cu 2 secunde, fiind de 2 minute şi 12secunde.

În segmentul telefoniei fixe, în adoua jumătate a anului 2010, s-au înregistrat scăderi pe linie,atât ale numărului de linii (-4%), numărului de abonaţi (-4%), câtşi ale traficului total (-7%) şi duratei medii a unui apel de voce(-2%). Numărul de linii instalate persoanelor fizice a înregistrato rată de scădere dublă comparativ cu cea a numărului de liniiinstalate persoanelor juridice (-4%, comparativ cu -2%).

După ce în primul semestru alanului 2010 numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie aprogramelor audiovizuale a scăzut, în cel de-al doilea semestrunumărul acestora a crescut cu 2%, până la valoarea de 5,74 demilioane. Această creştere a fost bazată în principal pe creştereacu 5% a numărul de abonaţi prin reţele satelit (DTH), deoarecenumărul de abonaţi prin reţele de cablu a continuat să scadă cu 1%.Numărul de abonaţi prin tehnologie IP (IPTV) continuă săînregistreze creşteri importante (Ă135%), însă ponderea acestora înnumărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programeloraudiovizuale rămâne foarte redusă (0,5%).

Numărul de abonaţi din mediulurban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale princablu îşi continuă trendul descendent din ultimii ani, iar numărulde abonaţi din mediul rural a rămas constant.

La sfârşitul anului 2010, înRomânia se înregistrau 2,8 milioane de abonaţi la serviciile deretransmisie a programelor audiovizuale recepţionate în formatdigital, în creştere cu 7% faţă de jumătatea anului. Deşi numărultotal de abonaţi la servicii de retransmisie a programeloraudiovizuale prin cablu a scăzut, numărul de abonaţi ai serviciilorde retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în formatdigital a crescut cu 13% (până la 0,4 milioane).

Raportul de date statistice a fostrealizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de reţelesau servicii de comunicaţii electronice autorizaţi, care audesfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 iulie - 31 decembrie2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO