Business Hi-Tech

Pirateria locala a adus daune de 95 mil. $

14.02.2008, 20:38 14

Pierderile cauzate de incalcarea drep-turilor de proprietate intelectuala au atins anul trecut in Romania o valoare de 95 mil. dolari (69,4 mil. euro), in crestere cu 26% fata de 2006, cea mai serioasa amenintare pentru industrie fiind pirateria prin internet, care a inregistrat cea mai accentuata crestere in 2007.
"Pirateria a continuat sa fie o problema importanta anul trecut in Romania. (...) Pierderile totale cauzate de piraterie s-au majorat in 2007 cu 20 mil. $ fata de nivelul din anul anterior si cu 39 mil. $ fata de 2003", sustin oficialii Aliantei Internationale a Proprietatii Intelectuale (IIPA).
Cea mai mare parte a daunelor, respectiv 80 mil. dolari, provine din pierderile cauzate de utilizarea ilegala a aplicatiilor de afaceri, care au crescut cu 17 mil. $ peste nivelul din 2006. In acest sector, rata pirateriei a fost de 70% anul trecut, nivel apropiat de cel din anul precedent.
O rata ridicata a fost consemnata pe segmentul aplicatiilor software de divertisment, respectiv 89%, fata de 77% in 2006, insa IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.
Pentru industria muzicala, estimarile arata pentru 2007 pierderi de 15 mil. $, in crestere cu 3 mil. $ fata anul anterior. Anul trecut, conform IIPA, dintre cele 460 de dosare penale legate de vanzarea ilegala de muzica, 85 au fost judecate, 31 au rezultat in condamnari, iar la 173 de dosare procurorii au renuntat la continuarea procedurii de urmarire penala.
IIPA apreciaza ca pirateria prin internet a inregistrat o crestere accentuata in Romania, dupa ce rata de penetrare a conexiunilor in banda larga s-a majorat, preturile precepute de catre operatori s-au redus, iar tot mai multi utilizatori folosesc retelele peer-to-peer (P2P).
Pirateria discurilor DVD a atins anul trecut nivelul de 80% din totalul vanzarilor ilegale de produse audiovizuale.
Cele mai utilizate proceduri de vanzare a discurilor sunt prin internet si pe strada. IIPA apreciaza ca in Romania sunt peste 400 de locatii unde se gasesc, in mod regulat, discuri piratate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO