Business Hi-Tech

Polonezii de la MCI scaneaza piata romaneasca pentru investitii in IT&C

04.10.2005, 18:17 20

Fondul polonez de investitii in tehnologie MCI Management si-a deschis un birou de reprezentare la Bucuresti si scaneaza industria locala de IT&C avand in plan investitii de 2-5 milioane de euro in urmatorii cinci ani, a declarat pentru ZF Tomasz Czechowicz, director executiv (CEO) si ascociat in cadrul MCI.

"Avem de investit circa 50 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in Europa Centrala si de Est, iar 5-10% din bani vor intra in Romania. Urmarim investitii de dimensiuni mici, intre 100.000 si un milion de euro, in site-uri web, companii de comert online si furnizori de servicii pentru utilizatorii de telefonie mobila", a spus el. MCI nu exclude din vizor companiile care produc tehnologii inovatoare, software, bio-tehnologie sau altele asemenea.

Oficialii companiei au intrat deja in legatura cu mai multi furnizori de servicii online de pe piata locala si cu producatorii de continut pentru telefoane mobile, insa deocamdata nu exista nici un fel de target concret pentru fondul de investitii. Nu sunt excluse nici investitii in companii de tip start-up, daca analiza dovedeste ca produsul sau serviciul ar putea avea potential comercial. Pe langa bani, MCI ofera companiilor partenere consultanta si sprijin pentru dezvoltarea afacerilor pe termen lung.

Romania este a doua piata est-europeana pe care se extind polonezii, dupa deschiderea unui birou la Praga. "Cred ca toate semnalele sunt pozitive, iar Romania a devenit o tinta interesanta pentru investitiile in tehnologie. Apropiata aderare la UE, cresterea economica puternica si experientele altor fonduri de investitii (n.r. - Intel Capital) ne-au facut sa venim aici". Practic, Romania este in situatia in care se afla Polonia in urma cu cativa ani, iar MCI vrea sa aplice aici experienta acumulata in aceasta tara, a spus oficialul companiei.

MCI a investit pana acum in 14 companii din domeniul tehnologiei, de la integratori de sisteme la operatori de turism online si de la furnizori de servicii pentru telefonul mobil pana la dezvoltatorii de soft pentru administratia publica. In 2004, fondul polonez a vandut trei dintre companiile in care investise cu mai multi ani in urma, realizand un profit net de 2,6 milioane de euro. Cel mai relevant exemplu este www.travelplan.pl, in care au fost investiti circa un milion de euro si care s-a listat la bursa din Varsovia, ajungand la o valoare de piata de peste 10 milioane de euro.

De altfel, MCI Management este de asemenea listata pe bursa din Varsovia, iar valoarea de piata a companiei este de circa 25,5 milioane de euro. Compania are sediul central in Wroclaw, in vestul tarii, si de asemenea un birou la Londra, unde se atrag investitii occidentale pentru Europa de Est. De asemenea, anul trecut compania a lansat o emisiune de bonduri, atragand circa 2,5 milioane de euro pentru investitii viitoare. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO