Business Hi-Tech

Polonezii de la PTC au un nou patron, grupul Deutsche Telekom

16.09.2003, 00:00 23


Deutsche Telekom, cel mai mare operator european de comunicatii, va prelua compania poloneza de telefonie mobila PTC pentru suma de 1,1 miliarde de euro. Grupul german a ajuns la un acord privind tranzactia dupa ce si-a majorat oferta initiala cu 100 de milioane de euro.


La sfarsitul lunii august, cel mai mare operator european de telefonie mobila a anuntat ca a oferit un miliard de euro pentru pachetul de 51% din capitalul PTC pe care nu il detine inca. Propunerea a fost inaintata celorlalti actionari ai companiei - furnizorului polonez de utilitati Elektrim si grupului francez Vivendi Universal, care controleaza PTC prin societatea mixta ET.


Cateva zile mai tarziu, Elektrim a blocat vanzarea prin retragerea unui reprezentant din consiliul de administratie al ET. Mai multi analisti au apreciat ca aceasta tactica ar putea determina Deutsche Telekom sa-si majoreze oferta.


Desi negocierile pareau ca au ajuns intr-un impas, la sfarsitul saptamanii trecute, Deutsche Telekom a reusit sa ajunga la un compromis si a semnat, in acest fel, primul sau contract de achizitie din ultimii trei ani.


In urma tranzactiei, DT va prelua controlul unuia dintre cei mai mari operatori est-europeni de telefonie mobila. Conducerea companiei germane a precizat ca achizitia nu va periclita sub nici o forma programul de reducere a datoriilor nete la 49,5-52,3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului.


Trustul franco-american Vivendi, care deruleaza la randul sau un program de restructurare si incearca sa obtina aproximativ 16 miliarde de euro prin vanzarea de activte, va incasa aproape 700 de milioane de euro din pretul tranzactiei. Restul sumei va reveni grupului Elektrim.


Surse din cadrul DT si-au exprimat speranta ca acordul va fi finalizat in cursul acestei saptamani, tranzactia urmand sa fie incheiata la inceputul anului viitor.


Grupul german de comunicatii intentioneaza sa isi consolideze pozitia in estul continentului, renuntand in acelasi timp la activele din Asia. Dupa preluarea pachetului majoritar, conducerea DT va putea lansa un proiect de consolidare a PTC, care dispune de un mare potential de crestere.


PTC are o cota de 40% pe piata din Polonia, cea mai mare si mai dinamica din regiune. Anul trecut, vanzarile sale s-au cifrat la 1,3 miliarde de euro, in timp ce profitul net a fost de 90 de milioane de euro. O serie de analisti considera ca tranzactia reflecta valoarea companiei poloneze, care este estimata la 2-2,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO