Business Hi-Tech

Prea multa tehnologie? Mai deconectati-va

17.01.2006, 20:22 27

Primiti o multime de mesaje SMS pe telefonul mobil, dar nu trimiteti niciodata vreunul. Cea mai mare parte a e-mailurilor, cele mai putin importante, nu le scrieti in timpul zilei. Doar dupa ora 21.

Iata doar cateva din metodele adoptate de unii dintre oamenii de afaceri de top, stresati de faptul ca sunt inconjurati de prea multe aparate digitale - telefon mobil, PDA, laptop, player digital (audio, video sau amandoua) si cine mai stie cate alte gadgeturi - toate avand ca scop declarat simplificarea vietii, dar cu nenumarate efecte adverse. "Sunt manager IT. Trebuie sa fiu disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Dar, vedeti, regula de baza este: trebuie sa pastrezi si timp pentru tine. Ce va place cel mai mult sa faceti? Mie imi place sa joc golf", spune Bruce Blakeney, 46 de ani, citat de Washington Post. "Iar cand joc golf, nu mai am niciun aparat cu mine. Absolut niciunul. N-as putea sa ma mai simt bine daca as avea gadgetul cu BlackBerry la mine".

Intr-o lume in care incercam, prin diverse metode de a comunica rapid, sa pastram controlul absolut asupra vietii personale si profesionale, tehnologia este de fapt cea care detine controlul, comenteaza Washington Post. Iata doar cateva exemple: Daisy Castillo, 19 ani, se simte "dezbracata" fara telefonul ei mobil, in timp ce Sonia Gioseffi, 27 de ani, gaseste imposibil sa mearga la sala "fara playerul digital iPod".

In aceste conditii, poate fi de ajutor stabilirea unor reguli simple, indiferent cat de arbitrare sau fara sens ar parea. De pilda, Todd Liu, 24 de ani, nu scrie niciodata e-mailuri personale atunci cand este la serviciu. Dallas Carson, 28 de ani, intotdeauna iese "afara" pentru a raspunde la mobil - indiferent unde ar fi. Nakia Bittle, 27 de ani, isi inchide telefonul mobil in clipa in care intra in casa.

"Daca cineva are nevoie sa ma sune, poate sa ma sune pe telefonul fix. Iar daca nu are numarul de pe telefonul fix", spune ea razand, "inseamna ca nici n-ar trebui sa-l aiba". La inceputul erei digitale, cand telefoanele mobile erau de dimensiunile caramizilor, toata lumea credea ca mobilul "aduce doar beneficii si nu are nici un dezavantaj", spune Grant McCracken, antropolog. "Abia mai tarziu am inceput sa realizam ca apar neplaceri atunci cand esti conectat non-stop".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO