Business Hi-Tech

Prin KPNQwest, Orient-Express-ul informational ajunge in Statele Unite

12.04.2001, 00:00 15



Liderul european in domeniul comunicatiilor de date si al serviciilor de hosting Internet KPNQwest a inaugurat oficial birourile sale in Romania. Potrivit presedintelui KPNQwest, Jack McMaster, compania vrea sa ofere Romaniei accesul intr-o noua Uniune Europeana a comunicatiilor de date de mare viteza.

KPNQwest opereaza pe piata locala sub nume propriu din martie anul trecut. Experienta companiei in Romania incepe insa din 1993, la acea vreme firma fiind parte a companiei EUnet, considerata a fi cel mai puternic furnizor de servicii Internet (ISP) de pe piata romaneasca de profil.

In prezent KPNQwest Romania are 8 puncte de prezenta (Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Bacau, Constanta, Craiova, Timisoara si Cluj), prin care compania ofera utilizatorilor locali acces la toate serviciile specifice din Europa.

Pentru anul in curs, KPNQwest a pregatit deschiderea a inca 9 puncte de prezenta (Arad, Oradea, Baia-Mare, Sibiu, Pitesti, Piatra-Neamt, Iasi si Galati), valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 500.000 de dolari.

In aceasta valoare nu sunt incluse sumele alocate pentru dezvoltarea infrastructurii centrului din Bucuresti si nici cele pentru realizarea unei platforme hardware si software destinata serviciilor de Internet, e-banking si baze de date.

"In Romania, liberalizarea totala a pietei (in luna ianuarie 2003 n.r) va permite companiilor puternice din domeniu sa realizeze investitii majore pentru crearea unei infrastructuri moderne, asa cum s-a intamplat in toata Europa", a spus Jack McMaster.

Piata romaneasca a telecomunicatiilor este in plina dezvoltare, iar KPNQwest a identificat o serie de domenii privind furnizarea de servicii de profil (Internet, gazduire de site-uri) pentru un numar foarte mare de clienti, declara McMaster.

Pentru acest an, strategia companiei include de asemenea lansarea pe piata locala a unei game de servicii IP-VPN (Internet Protocol - Virtual Private Network), care sunt destinate companiilor cu acoperire nationala sau multinationala. Pe baza acestor servicii, clientii companiei vor avea acces la comunicatii atat de tip Internet cat si Intranet.

Directorul general al KPNQwest Romania, Marius Panait, spune ca in continuare, compania va oferi servicii de baza (acces Internet) precum si servicii cu valoare adaugata, destinate in principal catre domeniul business-to-business.

Cybercenter-ul KPNQwest Romania are o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati si este pozitionat in centrul Capitalei, pe Calea Victoriei in Bucharest Financial Plaza.

"KPNQwest Romania va oferi solutii si servicii pan-europene pentru comunicatii de date, imagini si voce bazate pe Internet Protocol", a adaugat Panait.

Compania estimeaza ca planul de afaceri a fost depasit anul trecut cu aproximativ 50 de procente, iar pentru anul in curs se asteapta o crestere a cifrei de afaceri de patru-cinci ori. De asemenea, KPNQwest se va implica si va sustine si proiecte de informare si educare a publicului in domeniul IT si al comunicatiilor.

KPNQwest (sub denumirea de Eunet) a fost prima companie care introdus, in 1996, o retea de fibra optica catre Romania.

In ceea ce priveste planurile din acest an, primul pas a fost facut deja in luna februarie, prin conectarea Bucurestiului la nodul de la Viena al retelei EuroRings. Linia de trafic international de 34Mb pe secunda este prima de acest fel din Romania, asigurand cea mai mare viteza de conectare pe infrastructura terestra disponibila local.

Pana in momentul de fata, KPNQwest a dezvoltat o retea de fibra optica (EuroRings) de peste 6.200 de kilometri, parte componenta a retelei de 20.000 kilometri ce va conecta 50 de mari orase europene. Terminarea EuroRings este prevazuta pentru a doua jumatate a acestui an.

Printre partenerii locali ai KPNQwest se numara firme recunoscute in domeniu, precum Omnilogic BGS, Magigraph si e&m Global Perspective (ContactNet) precum si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO