Business Hi-Tech

Proiect secret al UE si ONU: Muzica si filmele ilegale vor fi blocate de furnizorii de internet

10.02.2010, 23:03 59

Uniunea Europeana si ONU lucreaza in secret la o lege care saoblige furnizorii de servicii internet sa blocheze transferulfisierelor muzicale si al filmelor piratate, scrie the New YorkTimes.

Negocierile intre natiuni au loc pe fondul presiunilor dinpartea companiilor de media, a brandurilor de lux, adesea victimeale pirateriei, care cer statelor sa incheie pana la sfarsitulanului un acord international impotriva pirateriei. Dar procesuleste ingreunat de criticile din partea utilizatorilor de internetsi a asociatiilor care lupta impotriva unei reglementari excesive ainternetului. Cea mai recenta runda de negocieri de luna trecuta dela Guadalajara, in Mexic, s-a incheiat cu dezacorduri intrenatiuni.

Spre exemplu, Uniunea Europeana a criticat propunerile StatelorUnite ale Americii ca furnizorii de internet sa ia masuri dureimpotriva celor care pirateaza muzica si filmele sau alte documenteaparate de drepturile de autor. Propunerile Statelor Unite presupunca furnizorii de net sa blocheze automat transferul de filme,muzica sau alte documente piratate. 

Multi dintre participanti au declarat ca au alternative lapropunerile Washingtonului. "Sistemul nostru presupuneflexibilitate. Uniunea Europeana nu poate accepta o intelegere cunumai o singura solutie", a declarat un participant la negociericare cunoaste pozitia UE si care si-a pastrat anominatul.

In cadrul UE mai multe state au propus diferite legi de luptaimpotriva pirateriei. Anul trecut, Franta a aprobat o lege potrivitcareia cei care transfera documente piratate isi pot pierdeconexiunea la internet daca ignora doua avertismente de incetare aactivitatii. La randul sau, Marea Britanie a propus o legeasemanatoare, dar Germania si Suedia au exclus o asemenea masura.Alte state din cadrul UE nu doresc interzicerea accesului lainternet, pe care-l asimileaza drepturilor omului.

Detalii cu privire la ce s-a discutat de fapt in Mexic ramannecunoscute. Desi se discuta de doi ani de zile, detaliile cuprivire la aceste intalniri nu au fost facute publice.

Criticii propunerilor spun ca lipsa de transparenta este completneobisnuita pentru un acord comercial cu atat de multe partiimplicate, mai ales in conditiile in care acest acord ar puteainfluenta modul in care functioneaza internetul si afecta astfelsute de milioane de oameni din intreaga lume.

"Ai crede ca este vorba de arme nucleare sau de lucruriasemanatoare, nu de o lege a drepturilor de proprietateintelectuala", spune Eddan Katz, director pentru afaceriinternationale la Fundatia Electronic Frontier, care luptaimpotriva reglementarii internetului. "Faptul ca intre 30 si 50 deoameni stau impreuna in jurul unei mese si decid legislatia pentrutoate tarile lumii, intr-o arie unde exista neintelegeri majore,pare o contraventie la procesul democratic global", adauga el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO