Business Hi-Tech

Proton: Este prea devreme pentru vanzarea afacerii de distributie de telefoane mobile

Proton: Este prea devreme pentru vanzarea afacerii de distributie de telefoane mobile

Gabriel Sandu, director general si proprietar al Proton Tehnologies

10.09.2007, 17:42 110

Compania Proton Tehnologies, retailer si distribuitor de telefoane mobile si accesorii GSM cu sediul in Radauti (judetul Suceava), estimeaza ca va atinge in acest an o cifra de afaceri de 49 mil. euro, in crestere cu 146% fata de anul precedent. Compania este conform propriilor estimari al treilea partener al operatorului de telefonie mobila Orange Romania si are o retea de 73 de magazine, din care majoritatea unitatilor sunt concentrate in Moldova.
Proton Tehnologies a deschis primul magazin in 1999 si este detinuta integral de Gabriel Sandu, 32 de ani, care este si director general al firmei.
Proton a crescut de la 35 de magazine in 2004 la peste 70 in prezent si prin achizitia in anul 2005 a retailerilor de telefonie mobila Giros (Iasi), Senatorul (Focsani) si Zona GSM (Targu-Mures).
Cei mai mari jucatori de pe piata locala de retail & distributie GSM sunt Avenir Telecom (cu lanturile Internity si GlobalNet), Euro-GSM si Germanos. Dupa achizitia, anul trecut, a retailerului Dasimpex de catre GED Capital, companiile Euro-GSM, detinuta de oamenii de afaceri Silvia si Zsolt Fodor din Cluj, si Proton Tehnologies sunt cei mai mari jucatori cu capital romanesc din aceasta industrie.
Proprietarul Proton afirma ca a primit de la inceputul acestui an mai multe oferte de preluare, insa le-a refuzat pe toate, sustinand ca este prea devreme sa vanda.
"Pot spune ca am primit de la inceputul anului mai multe oferte neangajante din partea a 5 investitori, din care 2 institutionali si 3 fonduri de investitii. Consideram ca mai este inca loc de crestere si ca nu suntem acum in cel mai bun moment pentru a vinde. Piata locala de telefonie mobila se va maturiza peste aproximativ trei ani, astfel ca un exit ar fi potrivit peste doi ani", a declarat Gabriel Sandu pentru ZF.
Conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor, Proton Tehnologies a facut anul trecut un profit net de 220.000 de euro. Circa 70% din cifra de afaceri a companiei este realizata din activitatile de distributie (de cartele preplatite, telefoane etc.).
Conform oficialilor companiei, pentru acest an una din prioritatile de business este implementarea in reteaua de unitati proprii a brandului si conceptului de magazin create la sfarsitul anului trecut.
"Din noiembrie 2006 am standardizat un concept de magazin si de brand, pe care ne propunem sa il implementam in anul 2007 in toate magazinele de prim rang si in 50% in magazinele de rangul al doilea. Scopul nostru este sa crestem notorietatea brandului Proton ca fiind una din primele 3 optiuni pentru clientii care aleg serviciile Orange si unul din primii 5 din toata piata de retail telecom din Romania", a declarat pentru ZF Sorina Rusu, director de marketing al companiei.
Proton lucreaza cu cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania si Banc Post. Banca Transilvania este banca principala pentru Proton Tehnologies, prin care se desfasoara majoritatea operatiunilor firmei.
Compania are in prezent aproximativ 200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO