Business Hi-Tech

Razboi intre TeliaSonera si rusii de la Alfa pentru piata turca de telefonie mobila

05.04.2005, 18:37 28

Dupa ce operatorul scandinav de telecomunicatii TeliaSonera anuntase ca a ajuns la un acord cu partenerul sau turc Cukurova pentru cumpararea operatorului de telefonie mobila Turkcell, tranzactia ce parea ca si realizata este pusa sub semnul intrebarii de o contraoferta surprinzatoare, venita din partea grupului de investitii rusesc Alfa.
Oficialii Alfa au declarat, citati de presa internationala, ca oferta lor este mai mare decat cei 3,1 miliarde de dolari (2,4 mld. euro) oferiti de TeliaSonera pentru 27% din pachetul de actiuni al Turkcell, insa au refuzat sa dea mai multe detalii.
TeliaSonera detine deja 37% din Turkcell. Operatorul turc are 23,4 milioane de clienti si controleaza aproximativ 70% din piata locala de telefonie mobila.
"Pot sa confirm ca este vorba de o oferta reala", a spus un oficial Alfa, citat de Financial Times. "Am pus banii pe masa si sunt mai multi decat cei oferiti de TeliaSonera."
Reprezentantii operatorului nordic au declarat ca "exista un acord cu Cukurova pentru Turkcell, care ramane in picioare". Ei nu au dorit sa spuna daca au existat discutii cu partenerul turc ulterior aparitiei anuntului facut de Alfa. La randul lor, oficialii Cukurova nu au facut nici un comentariu asupra acestui subiect.
Alfa, considerat cel mai agresiv grup de investitii din Rusia, este controlat de omul de afaceri rus Mihail Fridman. Grupul controleaza un sfert din actiunile Vimpelcom, respectiv din cele ale Megafon, operatorii de telefonie mobila numarul doi si trei din Rusia.
Contraoferta Alfa pentru Turkcell este o lovitura pentru TeliaSonera, care se confrunta cu o situatie dificila pe pietele din nordul Europei, unde penetrarea telefoniei mobile este aproape de saturare, iar razboiul scaderii preturilor taie parti importante din profit, scrie Financial Times.
Iar aceasta noua disputa vine sa puna paie pe foc in confruntarea de lunga durata dintre Alfa si TeliaSonera, care isi disputa 25% din operatorul mobil rus Megafon. Alfa a cumparat 25% din actiunile Megafon de la compania offshore LV Finance in schimbul a 300 de milioane de dolari in anul 2003 (265 mil. euro la cursul mediu anual).
Insa aceasta tranzactie a fost contestata in justitie de IPOC, un fond de investitii inregistrat in Insulele Bermude si partener al TeliaSonera. IPOC a pretins ca platise deja catre LV Finance pentru optiunea de achizitie a actiunilor in cauza. Specialistii sunt de parere ca disputa pentru Megafon ii tine pe loc pe cei de la Alfa, care si-au propus sa faca o fuziune intre Vimpelcom - unde au majoritatea - si Megafon pentru a crea un operator de telefonie mobila mai puternic decat actualul lider al pietei ruse, MTS. Conform unor analisti din piata rusa de telecomunicatii, contraoferta Alfa pentru Turkcell ar putea fi doar o strategie pentru a slabi pozitia TeliaSonera in lupta pentru Megafon.
Operatorul nordic detine deja o participatie directa si indirecta de 44% din Megafon, insa intentioneaza sa cumpere si pachetul majoritar la Turkcell. "TeliaSonera este foarte interesata de Turkcell", a spus un analist al Renaissance Capital. "E foarte probabil ca oferta Alfa sa fie doar o lovitura de PR, o incercare de a rezolva problema Megafon."
Iar daca Alfa chiar ar cumpara 27% din Turkcell, ar putea sa le ofere la schimb pentru actiunile detinute de TeliaSonera la Megafon, a mai spus analistul.
Totusi, oficialul Alfa citat de Financial Times a negat ca oferta pentru Turkcell are vreo legatura cu disputa din cazul Megafon. Boom-ul telefoniei mobile din Rusia a inceput sa se mai linisteasca, iar Vimpelcom incepe sa caute alte piete pentru extindere, comenteaza presa internationala. Desi priveste in primul rand catre pietele din fosta Uniune Sovietica, Vimpelcom poate fi interesata si de Turcia, principala destinatie de vacanta a rusilor, ce ar putea aduce venituri importante din tarifele de roaming.
In piata exista de asemenea mai multe teorii care explica interesul TeliaSonera pentru Turkcell. Cea sustinuta de operatorul scandinav este ca intentioneaza sa-si intareasca prezenta in regiune. Cumparand Turkcell, TeliaSonera isi va intari controlul asupra Fintur, compania care detine operatorul mobil MoldCell din Republica Moldova si care este prezenta de asemenea pe pietele din Kazahstan, Azerbaidjan si Georgia. O alta varianta vehiculata in prezent este insa ca TeliaSonera vrea sa paraseasca piata din Turcia (mai ales ca in ianuarie si-a inchis biroul din Istanbul), dar pentru asta trebuie sa detina majoritatea la Turkcell, iar Alfa incearca sa ii impiedice pe scandinavi sa obtina acest lucru.
Conform unor analisti citati de presa internationala, este probabil ca intelegerea dintre TeliaSonera si Cukurova sa ramana in picioare, desi contraoferta Alfa ar putea duce la cresterea pretului final. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO