Business Hi-Tech

RCS&RDS si Romtelecom dau o lupta dura pentru clienti noi pe satelit

RCS&RDS si Romtelecom dau o lupta dura pentru clienti noi pe satelit

Romtelecom si RCS au impreuna 1,9 milioane din cei aproximativ 2,2 milioane de utilizatori de servicii de televiziune prin satelit

10.08.2009, 00:00 73

Romtelecom si RCS&RDS, cei mai mari jucatori de pe piata locala de televiziune prin satelit (DTH), care au impreuna 80% din clientii DTH din Romania, au intrat intr-un razboi al preturilor, prin care incearca sa-si majoreze vanzarile, in contextul in care consumatorii si-au redus bugetele telecom, pe fondul recesiunii.

Ultima mutare apartine RCS&RDS, care le ofera clientilor noi ai serviciului de televiziune prin satelit DigiTV intre 1 si 3 luni fara plata abonamentului, in conditiile in care operatorul este deja cel mai agresiv jucator de pe piata, cu tarife care incep de la 14 lei pe luna (TVA inclusa). De asemenea, compania a reinceput sa ofere gratuit in custodie, sau in trei pana la 12 rate, echipamentele necesare instalarii Digi TV si nu percepe niciun cost pentru instalare.

Campania RCS vine pe fondul concurentei dure exercitate de Romtelecom, care in ultimul an (iunie 2008-iunie 2009) a castigat 250.000 de clienti noi pe satelit, de peste doua ori mai mult decat RCS&RDS, care a atras in intervalul mentionat 100.000 de utilizatori.

Romtelecom a atras clienti noi reducand preturile, prin promotii care includ in prezent, pana la sase luni fara plata abonamentului, costuri de instalare zero si echipamente oferite fara costuri in custodie.

Totusi, rata de crestere a bazei de clienti a Romtelecom a incetinit, pe fondul problemelor din economie. Romtelecom a castigat 81.000 de clienti noi pe TV in T1, numar care a scazut la 56.000 in al doilea trimestru.

Numarul de clienti pe TV ai Romtelecom este totusi unul important prin comparatie cu UPC, numarul trei de pe piata, care a castigat in prima jumatate a anului doar 500 de clienti noi pe televiziunea prin satelit. Romtelecom si RCS au impreuna 1,9 milioane din cei aproximativ 2,2 milioane de utilizatori de DTH din Romania. Piata de servicii TV a avut anul trecut o valoare de 383 mil. euro, conform autoritatii de reglementare in comunicatii.

La jumatatea anului, Romtelecom a inregistrat venituri de 442,4 milioane euro si un profit operational de 12,3 mil. euro.

RCS&RDS, companie controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, a inregistrat anul trecut venituri de 700 mil. dolari si estimeaza ca va inregistra si in acest an o crestere a incasarilor.

RCS&RDS are operatiuni si in Ungaria, Cehia, Croatia, Slovacia, Serbia si Spania.

RCS&RDS are pe piata romaneasca 1,4 milioane de clienti pentru serviciile de televiziune prin cablu TV, 1,1 milioane de clienti pe segmentul serviciilor de televiziune digitala prin satelit (DTH) si 950.000 de abonati la internet. Pe telefonia fixa, serviciul DigiTel are 1,25 milioane de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO