Business Hi-Tech

Recesiunea a taiat si din apetitul pentru organizatoare personale

29.01.2003, 00:00 17

Declinul industriei IT se resimte si in domeniul organizatoarelor personale. Daca in urma cu doi ani, PDA-urile (personal digital assistant) erau rasfatatele pietei informatice, in 2002 consumatorii din intreaga lume nu s-au mai aratat atat de interesati sa le cumpere, constata analistii.
Vanzarile mondiale de computere handheld au scazut cu 9,1% in 2002 fata de 2001, arata ultimul studiu realizat de compania de cercetare Gartner Dataquest. Per total, anul trecut s-au vandut aproape 12,1 milioane de organizatoare fata de 13,2 milioane de exemplare in 2001.
Analistii spun ca diminuarea cantitatii de PDA-uri vandute pe piata internationala a avut drept cauza principala recesiunea economica. "Acest factor a condus la scaderea vanzarilor de handheld-uri in principal catre companii. Va mai dura cel putin un an pana cand cererea de PDA-uri pe segmentul de business va creste din nou", explica Todd Kort, analist la Gartner Dataquest.
Chiar daca vremurile nu se arata prea bune pentru vanzarile de computere handheld, compania americana Palm reuseste sa-si mentina locul fruntas in clasamentul producatorilor.
Palm si-a revendicat in 2002 o cota de piata de 36,8%, la un volum de vanzari de 4,4 milioane de exemplare, cu 12,2% mai mic decat in urma cu un an. In 2001, Palm a comercializat la nivel global 5,1 milioane de organizatoare.
A doua pozitie in topul producatorilor este ocupata de Hewlett-Packard cu o cota de piata de 13,5%. HP este de altfel liderul producatorilor care utilizeaza soft Microsoft pentru operarea organizatoarelor.
Vanzarile HP au scazut si ele in 2002 cu 27,2% de la 2,2 milioane de exemplare in 2001 la 1,6 milioane.
Analistii s-au aratat dezamagiti de "performantele" HP si sunt de parere ca producatorul numarul unu de PC-uri nu a reusit sa profite pe deplin de fuziunea cu Compaq, cel putin in domniul organizatoarelor personale.
Sony, Toshiba si compania chineza Hi-Tech Wealth au fost singurele firme din topul primilor zece producatori de PDA-uri ale caror cota de piata nu a scazut anul trecut.
Sony a avut o crestere cu 163,2% a numarului de organizatoare vandute in 2002 fata de 2001. Toshiba este insa de departe recordmenul categoriei cu o crestere de 3.652,5%.
Sony ocupa in clasament pozitia a treia cu vanzari de 1,33 milioane de organizatoare si o cota de piata de 11%. Toshiba a urcat pe pozitia a cincea si are o cota de 3,7%. Al patrulea loc este detinut de Handspring care si-a revendicat anul trecut o felie de 5,8% din piata. Potrivit studiului, vanzarile companiei au scazut insa in 2002 fata de 2001 cu aproximativ 49%. Gartner Dataquest nu a luat insa in considerare handheld-urile care pot fi folosite ca si telefoane mobile, adica linia de comunicatoare Treo de la Handspring.

Palm, nr.1 si la sisteme de operare
Piata sistemelor de operare pentru organizatoare este dominata tot de Palm cu o cota de 55,2%. Anul trecut au fost vandute la nivel mondial 6,7 milioane de PDA-uri cu sistem de operare Palm. Aproximativ 25,7% din numarul total de organizatoare comercializate in 2002, adica 3,1 milioane de exemplare, utilizeaza sistemul de operare Windows CE.
Declinul pietei nu pare insa sa sperie producatorii. La sfarsitul anului trecut, majoritatea companiilor din industrie au mizat pe lansarea unor modele de handheld-uri cu preturi reduse pentru a-si atrage mai multi clienti. Spre exemplu, Palm a venit pe piata in octombrie cu modelul Zire care costa doar 99 $ dar ale carui dotari sunt pe masura pretului. Zire a reprezentat cam o treime din vanzarile Palm pe trimestrul al patrulea iar analistii spun ca modelul a ajutat compania sa-si mentina cota de piata la un nivel ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO