Business Hi-Tech

Retelele de file-sharing, mai prospere ca niciodata

20.07.2004, 00:00 22

Transferul de muzica si filme prin retelele de file-sharing (punere in comun de fisiere) este in crestere, in ciuda eforturilor industriilor de divertisment de a limita incalcarea drepturilor de autor, spun analistii.
Filmele si alte fisiere mai mari de 100 MB incep sa devina cele mai solicitate download-uri in retelele de computere din intreaga lume, arata un raport recent al companiei britanice CacheLogic, citat de BBC News.
Compania se ocupa cu analiza traficului de tip P2P (peer-to-peer), precum Kazaa, care ii ajuta pe milioanele de utilizatori din intreaga lume sa puna in comun muzica, filme sau software. CacheLogic estimeaza ca fiecare mare retea P2P are cel putin 10 milioane de utilizatori conectati, in orice moment.
"Filmele au depasit muzica", spune fondatorul si directorul de tehnologie al CacheLogic, Andrew Parker, referindu-se la topul preferintelor celor care descarca fisiere prin retele P2P de pe Internet. In ciuda pretentiilor industriei muzicale, care sustine ca tehnologia peer-to-peer a mai pierdut din utilizatori, aceasta traieste si se simte foarte bine, spun cei de la CacheLogic.
P2P este generatorul cel mai mare de trafic in retelele providerilor de Internet, depasind cu mult traficul web, si costand anual 332 de milioane de lire sterline, conform raportului companiei britanice.
Ideea ca programele tip Kazaa sunt folosite in principal pentru transferul de muzica e doar un mit, spun reprezentantii CacheLogic. Analiza lor a aratat ca majoritatea traficului P2P consta in fisiere mai mari de 100 MB, sugerand ca utilizatorii de Internet descarca filme, software sau jocuri cel putin la fel de mult ca in cazul fisierelor MP3.
O data cu lansarea unui film de mare succes de la Hollywood, compania britanica a constatat ca 30% din traficul inregistrat de un provider de Internet a fost generat de transferul unui singur fisier de 600 MB.
Conform unei cercetari a companiei Jupiter, 15% dintre utilizatorii de P2P din Europa descarca un film complet pe parcursul unei luni. In Spania, procentul este mult mai mare: 38%.
Cei de la Jupiter nu sunt insa atat de convinsi de faptul ca filmele urca in topul preferintelor utilizatorilor de Internet.
"As fi foarte surprins sa aflu ca filmele sunt cele mai downloadate fisiere", spune analistul Mark Mulligan. "Motivul principal este ca descarcarea unui film poate fi o experienta dureroasa pentru cei cu o conexiune mai mica de 1 Mbps". In plus, e si o chestiune de comoditate, spune el. MP3-urile sunt mult mai mici si se pot stoca mai usor pe hard disc.
"Este o generatie noua de utilizatori de P2P care au crescut cu ideea ca muzica nu este ceva pentru care trebuie sa platesti", a adaugat Mulligan.
"Insa aplicatiile file-sharing raman o provocare egala pentru industriile de muzica, film si TV", a admis el.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO