Business Hi-Tech

Retragerea bateriilor Sony va afecta piata IT

13.10.2006, 19:00 12

Sony, al doilea mare producator de celule pentru acumulatori dupa Sanyo, urmeaza sa distruga aproximativ 10,8 milioane de baterii, in cadrul celei mai mari retrageri din industria de electronice de consum, scrie Bloomberg.
Dell, Apple Computer, Lenovo Group, IBM, Fujitsu si Hitachi au anuntat in ultimele doua luni retrageri care totalizeaza 8 milioane de baterii de notebook-uri, fapt ce a dus la cresterea cererii pentru acumulatori si la dificultatea producatorilor de a raspunde la aceasta cerere.
Efectele lipsei de acumulatori de notebook-uri de pe piata se vor resimti pana in luna iunie a anului urmator, considera analistii din piata.
Sanyo si Samsung, marii rivali ai Sony, nu vor putea acoperii cererea mare de baterii utilizate de majoritatea electronicelor portabile, precum laptop-uri, telefoane mobile si player-e digitale. Tocmai din acest motiv vanzarile din sezonul de iarna ar putea sa fie afectate. Pretul celulelor pentru acumulatori a crescut cu 15% in ultimele trei luni din cauza cererii. "Preturile vor creste cu aproximativ 10% in trimestrul patru", a declarat Linda Ho, director de vanzari la Cheng Uei, care furnizeaza baterii de notebook-uri unor producatori precum Sony, Dell si HP. Un acumulator de notebook incorporeaza intre patru si opt celule.
Sanyo a produs 42 de milioane de celule de baterii pe luna in trimestrul trecut, in timp ce productia Sony a fost de 27 milioane de unitati. Samsung, al treilea mare producator de acumulatori, a produs in trimestrul trecut 26 de milioane de celule pe luna, conform Institutului pentru Tehnologia Informatiei din Japonia.
Sony va cheltui 30 mld. yeni (200 mil. euro) pentur retragerea bateriilor folosite de Dell si Apple, a declarat un purtator de cuvant al Sony. El nu a vrut sa precizeze costurile pentru retragerea bateriilor destinate altor companii producatoare de laptop-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO