Business Hi-Tech

Revolutia digitala urca Apple in preferintele investitorilor

13.07.2004, 00:00 12

Succesul avut de magazinul online de muzica digitala al Apple, iTunes, si de playerul realizat special pentru fanii muzicii, iPod, au facut ca producatorul american de computere sa urce in topul celor mai cautate investitii.
Atat investitorii pe termen scurt, care profita de cresterea puternica a valorii titlurilor pentru a vinde apoi pentru un profit net, cat si cei care vor o investitie sigura pentru viitor, s-au inghesuit anul acesta sa ia actiuni Apple.  Revolutia ditigala lansata de Steve Jobs, fondator si director executiv al companiei, a urcat valoarea titlurilor companiei cu 50% din ianuarie pana acum.
Succesul companiei se vede de la prima analiza a cifrelor: 3 milioane de playere iPod vandute, aproape 100 de milioane de melodii in format digital comandate online. "Au produse excelente si vor lansa cu siguranta altele la fel de surprinzatoare pe viitor", a apreciat un analist. "Important este ca au atat increderea utilizatorilor, cat si pe cea a specialistilor din domeniu", a spus el.
Intr-adevar, saptamana trecuta valoarea actiunilor Apple a scazut un pic, fiind anuntate probleme de livrare a computerelor iMac. Cu toate acestea, toti analistii pietei au pastrat Apple pe lista de companii la care merita sa cumperi actiuni. Compania a recunscut ca nu va putea livra iPod pana in septembrie, insa a anuntat ca pregateste o noua versiune a iMac, care cu sigurata este acum printre cele mai asteptate produse din domeniu.
Un alt lucru bun pentru companie este faptul ca si-a consolidat afacerea, spun analistii. Deja faptul ca nu a reusit sa se impuna pe piata PC-urilor nu mai are nici o importanta. Succesul iPod si iTunes, precum si faptul ca a acceptat sa lucreze in sistem franciza pentru a creste vanzarile playerului de muzica, da companiei mult mai multa stabilitate financiara decat pe vremea cand vindea doar computere.
"Pariul este de fapt pe Steve Jobs. Omul care a prevazut succesul computerului personal nu a reusit sa cucereasca aceasta piata, dar cu singuranta a avut mereu idei suprinzatoare, care pana la urma au avut succes", a explicat un analist. Pana la urma orice companie are probleme cu livrarile, chiar daca acest lucru se resimte in piata sau nu. Faptul ca produsele Apple sunt foarte cautate a scos in evidenta acest lucru.
In ultimele luni, Apple a raportat incasari peste asteptari si aproape ca si-a triplat profitul fata de anul trecut. Chiar daca nu sunt cifre extrem de mari, asteptarile pentru viitorul apropiat anuntate de oficialii companiei sunt cu mult peste ceea ce estimasera si cei mai optimisti analisti. Nu mai este de mirare faptul ca in primul trimestru al 2004 s-au vandut mai multe playere iPod decat computere Macintosh, sau ca cifra a fost peste cea inregistrata in sezonul de sarbatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO