Business Hi-Tech

Revolutie in living: televizorul a murit, traiasca PC-ul

02.12.2002, 00:00 15

De ani intregi, pasionatii de tehnologie au visat la zilele cand computerul de pe birou va putea fi folosit si in living, ca televizor. Visul s-a transformat de curand in realitate cand Hewlett-Packard a lansat computerul-televizor. Mai bine spus HP Media Center PC.
Dupa cum arata si numele, calculatorul este un adevarat centru multimedia. Ce poti face cu el? Poti naviga pe Internet, te poti conecta la un operator de televiziune prin cablu, poti urmari si inregistra programele TV preferate, poti asculta muzica si poti cauta in albumul digital de familie fotografiile de la Revelionul trecut, spre exemplu.
Computerul functioneaza pe softul Windows XP Media Center - lansat de curand de Bill Gates -  si are dotari hardware de invidiat: un procesor Pentium 4 la 2,53 GHz, memorie RAM de 512 MB si un hard-disc de 120 GB (cam de 12 ori mai mare decat ceea ce foarte multi pasionati de calculatoare folosesc acum acasa).
HP Media Center PC "comunica" nu numai cu operatorul de televiziune prin cablu dar poate fi conectat si la antena satelit pe care utilizatorul o poate avea acasa.
Sistemul costa in jur de 1.600 de dolari fara monitor. Pentru a avea satisfactia unei vizionari de calitate mai mare, specialistii recomanda achizitionarea unui ecran pe baza de cristale lichide (LCD) care, cel putin in Romania, costa de la 300 de dolari in sus. E clar ca unul cu performante mai ridicate poate ajunge si la 700 de dolari.
Unii utilizatori mai carcotasi spun insa ca si in ipoteza in care ati cumparat un ecran LCD foarte performant iar semnalul TV este bun calitatea imaginii nu se ridica la cea a unui televizor. Chiar si asa, daca aveti un program preferat pe care doriti sa-l inregistrati, o puteti face fara a apela la casete si fara sa fiti acasa. Computerul poate inregistra orice program selectat de utilizator, la orice ora se difuzeaza acesta si chiar fara pauzele de publicitate. Daca ati intarziat puteti urmari programul de la inceput in timp ce computerul inregistreaza restul emisiunii.
Pe hard-discul de 120 GB incap aproximativ 90 de ore de material video.
Ulterior emisiunea inregistrata poate fi scrisa pe un DVD cu ajutorul unitatii de inscriptionare, de asemenea incorporata in sistem. DVD-urile astfel scrise nu vor putea fi vizionate insa decat pe un HP Media Center PC.
Daca in timp ce lucrati la computer doriti sa vedeti ce mai transmit diverse programe de televiziune, puteti deschide intr-un colt al ecranului o fereastra-TV. Navigarea printre programe se poate face si de la distanta cu autorul telecomenzii cu care este dotat sistemul. Din pacate, cu aceeasi telecomanda nu se poate naviga si pe Internet.
HP Media Center PC mai poate fi folosit pentru a asculta muzica. Computerul are inclus si un sistem audio cu trei sateliti.
Navigarea intre unitatea de DVD, cea de CD-ROM, TV si arhiva muzicala se poate face direct de pe fata unitatii centrale, cu ajutorul butoanelor.
Tot pe fata unitatii centrale este ascuns si un port USB care permite conectarea mult mai facila a unui player MP3, spre exemplu, la calculator.
HP mai pune la dispozitia consumatorilor doua variante de Media Center PC, una de aproximativ 1.350 de dolari si una de aproape 2.000 de dolari. In fiecare caz configuratiile difera iar performantele sunt proportionale cu pretul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO