Business Hi-Tech

Robotul meu va va strange mana

05.06.2003, 00:00 23

Programul unui om de afaceri se transforma intr-un calvar atunci cand intalnirile se succed cu repeziciune iar timpul este intotdeauna prea scurt pentru a alerga de la una la alta. Cercetatorii de la HP Labs au descoperit insa cum poti sa fii prezent la o intrunire chiar daca, fizic, esti la cateva mii de kilometri departare.
HP Labs au pus la punct un robot experimental, specializat in intalniri care transforma teleconferinta in “teleprezenta”. Astfel, daca trebuie sa fiti prezent la un eveniment, de la distanta, puteti “intra” in corpul robotului care a fost deja montat in sala unde ar urma sa se desfasoare intalnirea.
Robotul este format din patru ecrane pe baza de cristale lichide (LCD) instalate pe un piedestal, fiecare dintre ele afisand o parte a capului interlocutorului de la distanta. Piedestalul are o inaltime de 173 cm dar poate fi ajustat automat in momentul in care toti participantii la intalnire stau asezati pe scaune.
Imaginea si vocea celui care actioneaza robotul de la distanta sunt transmise prin Internet, prin tehnologie wireless. Imaginile si sunetele din interiorul salii sunt preluate de camerele de luat vederi si microfoanele instalate pe robot si transmise catre participantul-operator tot prin Internet.
Participantul de la distanta trebuie sa stea asezat pe un scaun inconjurat de ecrane pe care sunt afisate imaginile pe care robotul le “vede”. Sunetele din sala de intalnire sunt redate prin boxe in asa fel incat participantul le percepe ca si cum ar fi in locul robotului (inclusiv directia din care vin).
Pentru persoanele care sunt prezente in sala si care discuta de fapt cu robotul experienta este similara cu cea dintr-o videoconferinta. Singura diferenta este ca dimensiunea capului interlocutorului este cea reala iar imaginea nu este afisata pe ecranul de pe perete.
HP Labs planuieste ca urmatoarea versiune a robotului sa se poata misca si sa fie controlat prin joystick de catre utilizator, tot de la distanta. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO