Business Hi-Tech

Romsys: Afacerile au scazut pentru ca statul a fost practic absent de pe piata IT anul trecut

Romsys: Afacerile au scazut pentru ca statul a fost practic absent de pe piata IT anul trecut

Marius Cojanu, presedinte si proprietar al Romsys, afirma ca este in negocieri pentru achizitia unei firme locale IT

05.04.2007, 19:34 38

Compania Romsys, unul dintre cei mai mari integratori de solutii IT&C de pe piata locala, a inregistrat anul trecut un profit brut de 5,8 mil. dolari (4,6 mil. euro) la o cifra de afaceri de 32,4 mil. dolari (25,8 mil. euro), ambii indicatori fiind in scadere fata de anul precedent. Compania a avut in 2005 o cifra de afaceri de 39,2 mil. dolari (31,5 mil. euro) si un profit brut de 11,1 mil. dolari (8,9 mil. euro).
"Scaderea cifrei de afaceri se datoreaza unor factori previzibili. Romsys are o activitate orientata pe proiecte, iar multe dintre acestea se intind pe o perioada de ani de zile, au o anumita sezonalitate. Am inregistrat varfuri de activitate in 2005, lucru care nu s-a intamplat in 2006. Anul acesta si urmatorul vom avea insa din nou un maximum de activitate din punct de vedere al proiectelor", a declarat pentru ZF Marius Cojanu, presedinte si proprietar al companiei. "Rezultatele erau previzibile si nu sunt ingrijoratoare pentru noi. In acest an estimam ca ne vom majora cifra de afaceri cu 30% fata de 2006. Dupa evolutia businessului din primul trimestru suntem increzatori ca ne vom atinge obiectivul", a adaugat el.
In ceea ce priveste factorii care au determinat scaderea cifrei de afaceri, Cojanu a mentionat si absenta unor proiecte majore de informatizare desfasurate de stat - situatie reclamata si de alti jucatori din piata IT, printre care Omnilogic, cel mai mare distribuitor de produse IT&C de pe piata locala. "Statul a fost practic absent de piata IT anul trecut", a spus Cojanu. Conform lui, contractele cu sectorul public reprezinta circa 12-15% din cifra de afaceri Romsys.
Marius Cojanu afirma ca, "in ciuda anului dificil", compania a investit in 2006 circa 6 milioane de dolari, suma fiind directionata, printre altele, in mutarea intr-un nou sediu si extinderea si trainingul echipei de angajati. Numarul de angajati a crescut la aproximativ 280, fata de 210 la sfarsitul anului 2005.
"Am investit puternic in oameni si in trainingul lor pentru a face fata proiectelor viitoare in care ne vom implica. Anul trecut am si majorat salariile in companie cu 20-25% pentru a ne putea pastra oamenii in conditiile unei concurente acerbe: HP angajeaza, IBM, Oracle, SAP - la fel. A fost un an dificil, dar in care noi am investit puternic pentru viitor", a spus Cojanu.
Unul dintre cele mai importante contracte realizate anul trecut de companie a fost implementarea unui sistem SAP la compania E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord), proiect care va fi continuat si la Distrigaz Sud. Romsys a castigat si o licitatie organizata de compania Electrica Moldova.
"Un alt contract major este cel cu compania Automobile Dacia, anuntat recent, prin care noi am livrat companiei o aplicatie critica prin care va fi coordonata in timp real activitatea logistica a expeditiilor de autovehicule. Dupa ce a fost supusa unor teste dure privind fiabilitatea, securitatea si integrarea cu restul retelei, aplicatia Distridac va fi implementata la nivelul intregii retele Renault", a declarat seful companiei.
In acest an, Romsys ar putea achizitiona o companie locala IT, afirma Marius Cojanu.
"In ultimul timp, datorita solicitarilor de a ne implica in diverse proiecte, ne gandim la o extindere dincolo de cresterea organica a companiei. Suntem in prezent in discutii pentru achizitia unei companii din Romania, care ofera consultanta de business, dezvolta software si e implicata in activitati de inginerie in comunicatii", a spus Cojanu, fara a oferi detalii suplimentare.
Romsys a fost infiintata in 1993, compania fiind cunoscuta si pentru implementarile de solutii IT din sectorul militar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO