Business Hi-Tech

Samsung a depasit rivalul Motorola pe piata producatorilor de telefoane mobile

06.08.2007, 20:19 16

Compania sud-coreeana Samsung a livrat 37,4 milioane de telefoane mobile in ultimul trimestru fiscal, depasind Motorola pe piata producatorilor de mobile, conform unui studiu efectuat de firma de cercetare IDC (International Data Corporation), citat de presa internationala.
Analistii de la IDC au precizat ca Samsung, care a devenit al doilea mare producator de telefoane mobile din lume, a ajuns la o cota de piata de 13,7% in T2, avansul fiind sustinut in mare parte de catre vanzarile telefoanelor din seria Ultra si de cresterea cererii pe pietele emergente. Fata de T2 2006, cand a livrat 25,2 milioane de telefoane mobile, Samsung a inregistrat o crestere de 48,4%.
In al doilea trimestru, livrarile de telefoane mobile au crescut pentru principalii producatori, cu exceptia Motorola, care a scazut pe locul trei in industrie, detinand 13% din piata. Nokia si-a pastrat pozitia de lider, cu o cota de piata de 37%, a mai anuntat IDC.
Potrivit firmei de cercetare, Motorola a anuntat o "performanta dezamagitoare" in ceea ce priveste numarul de telefoane mobile livrate in al doilea trimestru. Compania a livrat 35,5 milioane de unitati, in scadere cu 31,6% fata de nivelul de 51,9 milioane de unitati raportat in perioada similara a anului trecut.
Analistii de la IDC au declarat ca Motorola s-a confruntat cu o incetinire a ritmului de crestere al afacerilor in Asia, Orientul Mijlociu, Africa si chiar Europa, unde problemele au fost insa minime.
"Motorola spera sa schimbe situatia printr-o noua echipa de management, reactualizarea portofoliului de produse sau reducerea fortei de munca, insa estimeaza ca va intampina mai multe obstacole pana va putea recupera diferenta", au adaugat reprezentantii IDC.
Cota de piata Nokia a urcat cu 3,6% fata de aceeasi perioada din 2006, in timp ce vanzarile de mobile au crescut de la 78,4 milioane de unitati la 100,8 milioane de unitati. Pe locurile urmatoare s-au clasat Sony Ericsson si LG Electronics. Sony Ericsson a livrat 24,9 milioane de telefoane mobile in al doilea trimestru, cu 58,6% mai mult fata de T2 2006. Cota de piata a companiei a urcat de la 6,7% la 9,1%. Linia de telefoane din seria Walkman a reprezentat o treime din vanzarile Sony Ericsson in al doilea trimestru. In plus, compania a prezentat doua noi dispozitive din aceasta gama - W960 si W910 - care vor fi lansate pe piata anul acesta.
Si iPhone, telefonul mobil produs de Apple, a atras atentia firmei de cercetare. "In ciuda numarului limiat de terminale livrate, este foarte probabil ca iPhone sa aiba un impact puternic asupra industriei", a declarat Shiv Bakhshi, directorul IDC pentru cercetarea in domeniul dispozitivelor mobile. "iPhone a ridicat stacheta in ceea ce priveste designul si interfata cu utilizatorul pentru toti producatorii si ar putea altera permanent relatia strucurala care exista intre producatorii si operatorii care controleaza piata", a adaugat Bakhshi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO