Business Hi-Tech

Sandu: Sper sa incheiem amiabil contractul cu Orange

Sandu: Sper sa incheiem amiabil contractul cu Orange

Gabriel Sandu, fondator Proton: Am notificat terminarea contractului si cred ca cel mai probabil ne vom desparti in conditii amiabile

27.03.2008, 17:20 59

Gabriel Sandu, fondatorul retailerului GSM Proton, preluat de operatorul de telefonie mobila Vodafone, afirma ca a luat decizia de a vinde dupa ce si-a evaluat potentialul in urmatorii ani pe piata locala.
"Este o decizie pe care am luat-o tinand cont de o analiza strategica sistematica a pietei GSM din Romania", a declarat pentru ZF Gabriel Sandu, care a refuzat sa ofere alte detalii.
Totusi, decizia de a vinde este probabil legata de esecul inregistrat de Proton in tentativa de preluare a unui alt dealer Orange, Vegastel, care i-ar fi asigurat retailerului o pozitie mai buna in randul partenerilor Orange. Sandu declarase in urma cu aproape doua luni pentru ZF ca esecul preluarii a provocat pierderi de 300.000 de euro pentru Proton, iar compania evalueaza alte modalitati de dezvoltare. La acea data, el negase informatiile de pe piata conform carora negocia vanzarea catre Vodafone, sustinand ca acestea sunt cauzate de un contract de distributie semnat cu operatorul de catre o alta companie pe care o detine.
In ce priveste incheierea colaborarii cu Orange, Sandu spera ca aceasta se va incheia amiabil. "Am notificat (catre Orange - n. red.) terminarea contractului si avand in vedere cei 10 ani de buna colaborare, cred ca cel mai probabil ne vom desparti in conditii amiabile", a spus Sandu pentru ZF. El nu a precizat daca parteneriatul cu Orange a fost incheiat inainte de expirare sau daca in contractul cu operatorul sunt prevazute penalitati in caz de reziliere. Reprezentantii Orange nu au furnizat informatii legate de acest subiect.
Cele mai multe magazine Proton sunt situate in judetele Suceava, Iasi, Brasov, Constanta, Cluj si in Bucuresti. Tranzactia a fost notificata Consiliului Concurentei.
Vodafone avea anterior acestei tranzactii 150 de magazine proprii, aproape dublu fata de Orange, care are 77 de magazine proprii. Cosmote are, impreuna cu retailerul Germanos, o retea de peste 200 de magazine.
Valul de achizitii din retailul GSM, prin care mai multi antreprenori locali au vandut companiile fondate cu aproximativ zece ani in urma, este determinat de expansiunea puternica a retelelor de magazine ale operatorilor si de incetinirea cresterii de pe piata telecom. "Perceptia mea este ca penetrarea telefoniei mobile, ajunsa la peste 100%, numarul mare de magazine (ale tuturor operatorilor) a dus la diminuarea profitabilitatii pe punctul de vanzare. Ca o rezultanta a celor afirmate anterior, cred ca anul 2008 va fi anul fuziunilor sau preluarilor de dealeri si cristalizarea acestora in lanturi strategice pentru fiecare operator", declara anterior pentru ZF Adrian Prodan, 31 de ani, administrator si proprietar al Vegastel - companie care este in acest moment scoasa la vanzare. Alti antreprenori locali care au iesit din afacerile de retail GSM sunt Razvan Cuc (Plus GSM), Mihail Iosub (Petrocom) si Sorin Stoica (Dasimpex).

Replica: Reteaua Say devine partener Orange
Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a anuntat ca reteaua de magazine Say, detinuta de compania MCS Communications, a devenit partener Orange. Afilierea retelei Say, care are aproximativ 60 de magazine, este considerata de Orange ca o modalitate de a "mentine forta canalelor actuale de distributie". Operatorul nu a comentat direct decizia Proton de a deveni partener Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO