Business Hi-Tech

SAP profita de haos si isi intareste pozitia

18.06.2003, 00:00 20



Compania SAP AG, lider mondial in domeniul aplicatiilor software pentru afaceri, isi indreapta atentia asupra pietelor mai mici, incercand sa isi consolideze pozitia intr-un moment in care principalii sai rivali - Oracle, PeopleSoft si J.D. Edwards - incearca sa forteze o fuziune.



In ultimele zile, SAP a anuntat o serie de acorduri prin care va crea aplicatii software online destinate atat marilor corporatii, cat si companiilor mici si mijlocii.



Astfel, SAP a dezvaluit un proiect de colaborare cu eBay Inc., prin care va incuraja principalii sai clienti sa vanda echipamentele vechi in cadrul licitatiilor online organizate de compania americana, la care ar putea participa milioane de firme de dimensiuni mici si persoane fizice.



Analistii considera ca succesul SAP pe piata aplicatiilor software din ultimele 18 luni reprezinta unul dintre principalele motive pentru care companiile rivale s-au implicat intr-o lupta acerba pentru realizarea unei fuziuni.



"Orice timp de achizitie provoaca haos. Clientii vor sa stie pe cine se pot baza, oferindu-le serviciile tehnologice. Practic, Oracle, PeopleSoft si J.D. Edwards au paralizat piata aplicatiilor software si acest lucru este in favoarea SAP", a aratat Bruce Richardson de la AMR Research.



Saptamana trecuta, compania Oracle - al doilea producator de software din lume - s-a oferit sa cumpere PeopleSoft Inc. la un pret de 5,1 miliarde de dolari.



Propunerea a avut loc la patru zile dupa ce PeopleSoft a anuntat ca va achizitiona rivalul J.D. Edwards & Co, pentru aproximativ 1,7 miliarde de dolari. La inceputul saptamanii, firma si-a majorat oferta la 1,75 de miliarde de dolari sub forma de lichiditati si printr-un schimb de actiuni.



In plus, PeopleSoft a intentat proces rivalului Oracle, pentru a bloca oferta nesolicitata inaintata de acesta. O masura similara a fost luata si de conducerea J.D.Edwards, care a inaintat doua plangeri legale si a solicitat daune de 1,7 miliarde de dolari.



O eventuala societate mixta formata de Oracle si PeopleSoft va acapara zece procente din piata internationala de profil, fata de cota de 18% adjudecata de SAP. Aceasta fuziune ar ajuta grupul Oracle sa il detroneze in cele din urma pe rivalul german.



In schimb, asocierea dintre PeopleSoft si J.D. Edwards poate pune in pericol pozitia a doua pe care Oracle o ocupa in ierarhia mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO