Business Hi-Tech

Seful Apple a incercat sa atraga Sony in afacerea iTunes

08.09.2004, 00:00 17

Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a incercat sa-l convinga pe presedintele Sony, Nobuyuki Idei, sa uneasca serviciile de muzica in format digital detinute de cele doua companii.
Cei doi s-au intalnit la inceput acestui an, la un turneu de golf organizat chiar de Sony, care a avut loc in Hawaii. Ei au stat de vorba pe marginea acestui proiect, neajungand insa la nici o concluzie, scrie cotidianul japonez Nikkei Sangyo Shimbun. Analistii spun ca, prin aceasta miscare, Jobs ar fi incercat de fapt sa mentina iTunes cu un pas inaintea principalului sau rival, Microsoft, care si-a lansat serviciul de muzica digitala pe portalul MSN si in Statele Unite. "Un parteneriat este esential pentru iTunes, daca vrea sa isi mentina pozitia de lider", a apreciat un analist Gartner. Oficial, responsabilii Apple si Sony au refuzat sa comenteze aceste informatii, insa nici nu le-au dezmintit in vreun fel.
Apple a lansat in 2003 magazinul de muzica online iTunes, al carui succes fulminant a creat un adevarat trend in industrie. Majoritatea companiilor mari din domeniul IT sau care opereaza pe Internet au deschis astfel de servicii, care ofera posibilitatea de a descarca de pe Net melodii in format digital la 99 de centi bucata. Exista si site-uri care pentru un abonament lunar permit descarcarea unui numar neliminat de melodii. Magazinul iTunes este in prezent liderul acestei pietei, iar Sony are propriul magazin de acest gen, Connect, unul din concurentii Apple pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO