Business Hi-Tech

Servicii IT: chinezii domina in China

31.03.2003, 00:00 15

Marile companii care ofera servicii IT, precum Hewlett-Packard sau IBM, se lovesc de o serioasa concurenta din partea firmelor locale pe piata chineza, se arata intr-un studiu realizat de IDC. Producatorii chinezi ocupa in acest moment mai bine de 55% din piata, releva studiul, cu 10 procente mai mult fata de 1999. "Anul trecut, opt din primele zece companii de pe piata IT chineza erau locale", a declarat directorul biroului IDC din Beijing. "Companii precum Digital China sau Legend Group au castigat cota de piata in 2002, datorita unor achizitii strategice si a implicarii lor in segmente de piata cum ar fi serviciile bancare, telecom, industrie si chiar agentii guvernamentale", a explicat ea.
Ce ar fi strategia potrivita a gigantilor americani in fata ofensivei chineze. "Cred ca IBM sau HP trebuie sa aiba in vedere parteneriate cu firmele chineze, care nu au tehnologia cea mai avansata si nici nu sunt de nivel international. Piata IT din China este orientata mai mult spre hardware. Serviciile si vanzarile de software impreuna nu ating decat 30% din totatul investitiilor in IT", apreciaza IDC. Conform unei alte firme de cercetare, Gartner, piata chineza de servicii IT ar urma sa atinga  in acest an 4,9 mld.$, cu 18,1% mai mult decat in 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO