Business Hi-Tech

Siveco ataca pragul de 100 de milioane de dolari

19.02.2009, 17:10 30

Producatorul de solutii informatice pentru mediul afaceri Siveco Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de software, anticipeaza un avans de 10% al cifrei de afaceri in 2009, la aproape 99 de milioane de dolari (78,2 mil. euro).

Compania a inregistrat anul trecut un avans de 28% a afacerii care a ajuns la aproximativ 90 mil. $ (61,5 mil. euro), peste obiectivul initial de 84 mil. $ (57,4 mil. euro). Afacerile Siveco au totalizat 70 mil. dolari (51,2 mil. euro) in 2007.
"Planurile pentru 2009 vizeaza consolidarea si extinderea proiectelor incepute in anii precedenti, realizarea proiectelor pe fonduri structurale, identificarea si valorificarea oportunitatilor de business locale si internationale. Vom continua expansiunea pe verticale cu potential mare de dezvoltare", a declarat Irina Socol, directorul general si unul dintre actionarii minoritari ai companiei. Chiar daca este actionar minoritar, Irina Socol este cel mai important om al companiei Siveco.
Ea este increzatoare in ceea ce priveste cererea pentru solutii software in contextul economic actual. "Anul 2009 se anunta a fi (...) un an de stabilitate si eficienta. (...) Continuam sa sustinem ca, mai ales in perioade de criza, IT-ul este solutia fara de care nu se mai poate vorbi de eficientizarea activitatilor si nici de dezvoltarea societatii", a adaugat Socol.
Pe piata locala a solutiilor informatice de business (EAS / Enterprise Application Software), Siveco a avut anul trecut o cota de 21%, conform studiilor realizate de compania de cercetare si analiza IDC (International Data Corporation).
Pe segmentele specializate ale pietei EAS, solutia Siveco Applications a avut o cota de 24,7% pe sectorul solutiilor ERP (de planificare a resurselor companiilor). Siveco a inregistrat o cota de 30,5% pe piata solutiilor de Business Analytics, respectiv de 13,5% pe segmentul aplicatiilor de management al fluxurilor de aprovizionare-desfacere (SCM / Supply Chain Management).
Oficialii companiei spun ca s-au clasat pe prima pozitie in topul integratorilor locali de sisteme software (Systems Integration), cu o cota de piata de 15,9%. Siveco a anuntat ca isi va continua strategia de expansiune pe piete noi demarata in anii anteriori. In 2008, a achizitionat compania IT Latona din Bulgaria, pentru 3 mil. euro. Siveco a fost implicata anul trecut in doua dintre cele mai mari contracte licitate de statul roman. Compania a castigat, in calitate de subcontractant al Intrarom, proiectul de informatizare a peste 8.000 de unitati de invatamant, in valoare de peste 120 mil. euro.
Pe de alta parte, Siveco, Altex si Romtelecom au depus singura oferta pentru licitatia de achizitie a 445.000 de PC-uri pentru elevii de liceu, contract care se ridica la aproape 176 mil. euro. Proiectul este in acest moment suspendat. Actionarii producatorului de solutii informatice sunt Siveco Netherlands, cu 42,2%, fondurile Polish Enterprise si Intel Capital, cu 22,5%, respectiv 10% din actiuni, Irina Socol - 10,97%, Alexandru Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,74%, Florian Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,13% si Aurora Crusti - 0,13%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO