Business Hi-Tech

SNR: Testam WiMax si vom oferi primele servicii din Romania in 2006

20.09.2005, 19:15 29

Societatea Nationala de Radicomunicatii (SNR) a inceput testarea tehnologiei de acces la Internet fara fir WiMax, care va permite operatorului sa ofere noi tipuri de servicii pentru clientii rezidentiali si companii, spun oficialii companiei.

Tehnologia WiMax dezvoltata de cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, permite acoperirea unei suprafete mari cu ajutorul unui singur emitator, oferind viteze mari de conectare la Internet pentru echipamente mobile sau fixe. Este practic urmatoarea generatie fata de tehnologia WiFi, care avea ca principal dezavantaj acoperirea relativ mica oferita de un emitator.

Noua tehnologie permite clientilor aflati pe o raza de 20 de kilometri in jurul statiei de baza sa beneficieze de conexiuni radio stabile de pana la10 Mbps, iar cei situati la 30 kilometri de antena pot beneficia de legaturi de maxim 2 Mbps. Pe scurt, tehnologia WiMax va permite furnizorilor de servicii Internet sa concureze cu investitii reduse operatorii de telefonie mobila, oferind acces mobil la Internet si telefonie online. De asemenea, cu aceasta tehnologie se pot acoperi rapid zonele care nu beneficiaza de alte sisteme de conectare la Internet, fie ele cu fir sau fara.

Primele servicii de acces la Internetul de mare viteza (broadband) ale SNR oferite cu ajutorul acestei noi tehnologii vor fi lansate in Romania incepand cu primul trimestru al anului 2006, au asigurat oficialii companiei. Pentru verificarea in regim normal de trafic a noii tehnologii, operatorul va instala, in perioada septembrie - decembrie 2005, sase statii pe baza WiMAX in judetele Cluj, Timis si Suceava, testele efectuandu-se in banda de 3,5 GHz, pentru care SNR dispune de licenta. Viitoarele teste vor include si utilizarea de carduri pentru laptop sau alte echipamente portabile.

Deocamdata, WiMax este un plan de viitor si pentru marile companii din Occident. Exista un plan de afaceri, care prevede ca primele testari vor fi efectuate la finalul acestui an, insa echipamentele dotate cu astfel de tehnologie nu vor ajunge pe piata pana la inceputul anului viitor.

Pentru ca laptopurile si echipamentele dotate cu tehnologie WiFi nu se vor conecta la fel de usor si la WiMax, este nevoie de noi adaptoare si carduri speciale, iar acestea sunt de asemenea in faza de testare la acest moment. Primele implementari de emitatoare WiMax ale SNR vor permite companiei sa ofere acces Internet de banda larga special pentru clientii aflati in acele zone care nu dispun de conexiune DSL (sunt in afara zonei de acoperire RomTelecom) sau a serviciilor oferite prin cablu (CATV) si fibra optica.

Serviciile, de care vor putea beneficia ambele categorii de clienti, sunt pe langa traficul de date la viteze mari, pachete combinate de voce (telefonie locala, nationala si internationala) si video (streaming video).

Pentru anul 2004, SNR a raportat o cifra de afaceri de 212,3 milioane de lei (61 de milioane de euro) si un profit brut de 22,7 milioane lei (6,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO