Business Hi-Tech

Softwin: 20.000 de versiuni de virusi au aparut in 3 luni

06.12.2005, 20:03 20

In ciuda masurilor de protectie si de precautie tot mai extinse, mii de virusi continua sa faca ravagii pe Internet.

Numai in ultimele trei luni au aparut peste 20.000 de versiuni noi ale unor virusi existenti, iar numarul total de semnaturi din baza de date a BitDefender a ajuns la peste 230.000, a declarat Bogdan Dumitru, director IT (CTO) al diviziei de securitate din cadrul Softwin.

Antivirusul BitDefender a interceptat in perioada septembrie - noiembrie 2005 mai mult de 16 milioane de mesaje e-mail infectate, spun oficialii companiei. Primul loc in top il ocupa, cu peste 21% din totalul infectarilor, ZafiB, virusul care "ofera" carti electronice in limba destinatarului. Fiind o revenire a unui virus vechi, specialistii considera ca este doar o problema temporara.

Netsky.P, virusul creat de tanarul german arestat in luna mai, Sven Jaschan, poate fi considerat cel mai activ virus al ultimilor doi ani. De la crearea sa, in 22 martie 2004, acesta s-a mentinut continuu pe primul sau al doilea loc in top. Acum ramane in pozitia a doua, conform BitDefender.

La fel se intampla cu Sober.AD, care a revenit in atentie cu o varianta foarte bine realizata din punctul de vedere al modalitatii de scriere - numai 1% din e-mailuri au erori, iar acelea sunt aproape insesizabile. Specialistii BitDefender se asteapta la o crestere a anvergurii efectelor acestui virus in perioada urmatoare, considerand ca este un pretendent serios pentru locul 1.

Se mentin de asemenea in topul celor mai periculosi virusi varianta romaneasca Antiman A (care sterge manelele de pe hard-disc), la fel ca si LovegateV, Mytob.C si Zafi.D. In ceea ce priveste Doombot.B, acesta este un virus realizat dupa sursele Mytob, fiind sezonier - cel mai probabil va disparea din top in urmatoarea perioada.

"Cum era de asteptat, cele mai raspandite aplicatii malitioase sunt viermii de Internet. Circula mai nou si alte tipuri de vierme, care exploateaza diverse vulnerabilitati (bots)", a explicat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO