Business Hi-Tech

Softwin: Le dam lectii britanicilor

26.01.2005, 00:00 16

Producatorul autohton de aplicatii software Softwin, care se implica activ si in domeniul serviciilor IT, a devenit singura companie din afara Marii Britanii care va participa la un proiect educational online realizat de grupul public de media BBC pentru elevii din Regatul Unit.
Softwin a participat la licitatia lansata de BBC, alaturi de alte 300 de companii internationale, fiind aleasa intre cei 25 de furnizori de tehnologie pentru proiectul BBC Digital Curriculum, care va beneficia de o finantare de 215 milioane de euro. Scopul acestui proiect este realizarea unui serviciu online de educatie prin jocuri interactive, respectand programa scolara din Marea Britanie.
Deocamdata nu se stie cat va fi "felia" Softwin din acest proiect. "Sistemul este unul competitiv. Dupa aceasta selectare a furnizorilor agreati, vor urma licitatii pe subproiecte. Avand in vedere ca numarul acestora va fi de peste 60, ne asteptam - in varianta pesimista- la adjudecarea unor subproiecte de cateva milioane de dolari", a declarat pentru ZF Florin Talpes.
Continutul aplicatiilor este destinat tinerilor intre 5 si 16 ani. Conducerea BBC considera ca acest serviciu, care va fi disponibil la inceputul anului viitor, este o alternativa inovativa din punct de vedere tehnologic si pedagogic la resursele educationale clasice. "Ideea de a crea programe educative sub forma unor jocuri video a aparut de la ... elevi. Tinerii din ziua de azi sunt tot mai mult atrasi de calculator si de jocurile video", a explicat Talpes.
Licitatia, conforma cu normele UE in privinta achizitiilor publice, a durat aproape un an. La baza alegerii celor 25 de furnizori agreati au stat criterii de expertiza in domeniul educational si creare de resurse multimedia cu grad inalt de interactivitate, excelenta in design si creativitate, precum si capabilitati de programare folosind tehnologii inovative. Contractul vine dupa ce Softwin a devenit singura companie din Europa de Est care a reusit sa castige premiul IST Prize, acordat de Comisia Europeana si 14 academii nationale europene pentru inovatie, in ultimii 4 ani.
In cadrul proiectului BBC, compania romaneasca isi propune sa ofere continut educational interactiv care sa acopere mai multe segmente de varsta si materii scolare, in special in zona de stiinte exacte (fizica, chimie, biologie si matematica). Un accent special va fi pus, in opinia reprezentantilor companiei, pe exigentele adaptarii modului de prezentare a lectiilor la specificul cultural din Anglia, Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor.
"Piata britanica este recunoscuta ca una dintre cele mai avansate din lume in folosirea calculatorului pentru educatie. Selectia furnizorilor a fost una extrem de exigenta (...) Am simulat deja un proiect real. In numai doua saptamani a trebuit sa cream o oferta de continut educational specific programei scolare din Marea Britanie, sustinuta prin exemple concrete", a povestit Mariuca Talpes, directorul diviziei solutii digitale pentru educatie din cadrul Softwin.
Contractul din Marea Britanie este deschizator de drum pentru Softwin. "Putem spune ca in urma acceptului pe lista a BBC deja am fost contactati de mai multe firme din vest pentru posibile colaborari", a spus Florin Talpes. In occident, fenomenul e-learning pare sa ia amploare, iar, mai nou, se face si training profesional pe computer.
Softwin a intrat pe piata educatiei asistate de calculator cu lectiile virtuale destinate elevilor de liceu si profesorilor realizate sub brandul Intuitext, care au fost lansate in anul 2003. Aplicatiile au inregistrat vanzari in marile lanturi de magazine din Romania de peste 12.000 de copii pana in prezent. La sfarsitul anului trecut, compania a lansat o continuare a colectiei, 4 noi volume cu lectii virtuale de fizica, chimie, biologie si geografie. "Vom face brandul Intuitext mai cunoscut in afara Romaniei", a spus Talpes.
Softwin este o companie cu capital integral romanesc a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea si furnizarea de aplicatii, solutii si servicii complexe din domeniul IT&C. Infiintata in 1990, compania si-a diversificat continuu activitatea adaugand la activitatea de baza noi solutii si servicii cum ar fi: ePublishing si eContent Solutions (1993), antivirus BitDefender (1997), servicii de contact center (2000), helpdesk pentru IT (2001), solutii de soft pentru afaceri SAP (2002). Cu o echipa de peste 600 de angajati, SOFTWIN a dezvoltat si implementat tehnologii de varf in peste 5000 de proiecte dezvoltate pentru parteneri din intreaga lume. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO