Business Hi-Tech

Sony a fost obligat sa opreasca vanzarile de PlayStation in SUA

29.03.2005, 00:00 17


Gigantul japonez Sony a fost obligat de un tribunal american sa plateasca daune in valoare de 90 de milioane de dolari (70 mil. euro) si sa opreasca vanzarile de console PlayStation si PlayStation 2 pe teritoriul Statelor Unite, informeaza presa internationala.


Sony a pierdut procesul intentat de compania americana Immersion, care i-a acuzat pe japonezi de incalcarea drepturilor de autor in ceea ce priveste producerea unei tehnologii incorporate in consola PlayStation.


Tehnologia in cauza permite unei componente a consolei sa vibreze in concordanta cu actiunile din timpul jocurilor. Reprezentantii Immersion sustin ca tehnologia "Dual Shock" implementata in consolele Sony violeaza drepturile detinute prin brevet de catre compania americana, acuzatie respinsa de oficialii japonezi. Tribunalul a dictat si oprirea vanzarilor pentru aproape 50 de jocuri compatibile cu PlayStation si PlayStation 2, conform CNN.


Sony a anuntat oficial ca va face apel si ca, deoarece decizia de suspendare a vanzarilor nu intra in vigoare pana la solutionarea definitiva a cazului, va continua sa vanda consolele, scrie BBC. Oficialii Sony au spus insa ca vor plati catre Immersion sumele impuse de tribunal.


Cele 90 de milioane de dolari care urmeaza sa fie primite de Immersion reprezinta o suma de peste trei ori mai mare decat veniturile obtinute de compania americana anul trecut - 23,8 milioane de dolari (19 mil. euro la cursul mediu din 2004). Intr-un alt proces care implica o disputa intre companii japoneze si americane cu privire la drepturile de proprietate intelectuala, un tribunal din Statele Unite a ordonat Toshiba sa plateasca in total 465 de milioane de dolari (358 mil. euro) catre Lexar Media, pentru ca Toshiba ar fi furat o tehnologie de producere a cipurilor de memorie.


Lexar, care a lucrat o perioada in parteneriat cu Toshiba, a dat in judecata compania japoneza pentru ca aceasta s-ar fi folosit ulterior de relatia de colaborare pentru a obtine acces la tehnologia respectiva, pe care a folosit-o apoi in colaborare cu SanDisk, rivalul principal al Lexar.


Toshiba a anuntat ca va face apel in acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO