Business Hi-Tech

Sony: Daca pirateria se stabilizeaza, dam CD-uri "la liber"

06.10.2004, 00:00 24



Datele mondiale despre evolutia ratei pirateriei de muzica, filme si software pe CD sunt oarecum optimiste, in ciuda faptului ca in valoare absoluta cifrele continua sa creasca, iar compania Sony este una dintre primele care reactioneaza la aceasta stire, comenteaza presa internationala.



Producatorul japonez de echipamente electronice a anuntat ca va opri productia de CD-uri cu protectie la copiere, in lumina ultimelor date statistice despre evolutia pirateriei in acest domeniu.



In luna iulie, International Federation of Phonographic Industries (IFPI) a estimat ca 35% din toate CD-urile vandute in lume sunt copii piratate, ceea ce reprezinta o crestere de 15 procente fata de situatia anului 2000. Cu toate acestea, ritmul de crestere al pirateriei s-a incetinit, spun specialistii. De pilda, numarul de CD-uri pirat comercializate la nivel mondial a crescut cu numai 4% in 2003 fata de anul anterior, in timp ce in 2002 se marise cu 14% fata de anul 2001.



In acest context, recenta decizie a Sony pare sa nu mai fie atat de surprinzatoare pentru lumea IT.



CD-urile protejate puteau fi copiate doar o data pe computer, orice alta incercare fiind posibila numai dupa ce utilizatorul achita o taxa prin Internet detinatorului drepturilor de autor.



Divizia Sony Music Entertainment s-a aratat gata sa opreasca fabricarea de astfel de CD-uri, motivand ca mesajul pe care a incercat sa il transmita (cum ca pirateria este ilegala si gresita) a fost asimilat de opinia publica. Un purtator de cuvant al Sony a spus, citat de BBC, ca numai o mica parte din populatie continua sa copieze ilegal CD-uri.



Tehnologia de protectie la copiere fusese introdusa in urma cu doi ani de cateva mari case de inregistrari, ingrijorate de scaderea serioasa a vanzarilor. Una din aplicatiile tehnologiei presupune adaugarea unui strat de informatie pe CD care permite ca acesta sa poata fi rulat doar de o combina muzicala sau de un casetofon de masina, spre exemplu, si nu de un computer (care ar putea fi folosit pentru a copia CD-ul).



Aceasta metoda s-a dovedit insa foarte controversata. In luna ianuarie a acestui an, organizatia de protectie a drepturilor consumatorilor Test-Achats din Belgia a atras atentia ca noua tehnologie ii impiedica pe utilizatori sa asculte CD-urile pe anumite echipamente electronice dar si ca nu le permite posesorilor sa faca copii de rezerva ale discurilor. Organizatia a cerut companiilor Sony, Universal, BMG si EMI sa inceteze fabricarea de CD-uri protejate la copiere si sa ii despagubeasca pe cumparatorii care au avut de suferit.



Intrebarea care se pune in prezent este cat de mult conteaza limitarea ratei pirateriei in comparatie cu neplacerile care sunt aduse fanilor de noile tehnologii, inca destul de instabile. Se pare ca Sony a gasit raspunsul la aceasta intrebare: nu suficient de mult. In afara de renuntarea la tehnologia de protectie la copiere, producatorul japonez a anuntat recent si ca playerele digitale de muzica pe care le fabrica vor accepta de acum inainte si popularul format de fisier MP3. Pana nu demult, singurul fisier care putea fi rulat de playerele Sony era formatul propriu ATRAC, despre care compania sustinea ca este mai performant decat MP3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO