Business Hi-Tech

Sony, in clubul magazinelor muzicale online

17.06.2003, 00:00 11

Vanzarile mari inregistrate de magazinul online de muzica al Apple - iTunes a atras si Sony Music in goana dupa aur iscata de succesul neasteptat al muzicii digitale vandute online.
Dupa ce Apple Computers a vandut online milioane de cantece ale marilor case de discuri (la 99 de centi bucata)  prin magazinului sau iTunes, marile companii media si portalurile de Internet s-au grabit sa lanseze servicii similare. Prima care a urmat exemplul a fost compania RealNetworks, care a infiintat  un magazin similar pe siteul sau Listen.com. #leadend#Mai nou, si compania Sony Music a anuntat ca va oferi in Marea Britanie un serviciu de muzica cu ajutorul OD2, companie specializata in tehnologia pentru downloadarea muzicii digitale.
OD2 ofera servicii tehnice de download catre zeci de siteuri din Regatul Unit, printre care Dotmusic.com, Ministry of Sound, MTV UK sau portalul britanic al Microsoft - MSN. Acum, contractul cu Sony Music ii ofera companiei OD2 acces la peste 200.000 de piese si la creatori foarte populari precum Michael Jackson sau Jennifer Lopez.
 Fondatorul OD2, Charles Grimsdale, a recunoscut ca succesul inregistrat de compania sa se datoreaza in mare parte reusitei comerciale a serviciului Apple. El a admis insa ca exista inca destule probleme, inainte ca serviciul sa fie perfect.
Toodata surse apropiate industriei muzicale sustin ca Apple vrea sa-si extinda  serviciul ITunes in Europa, acesta nefunctionand acum decat pentru locuitorii SUA si fiind valabil numai pe computerele Macintosh.
Apoi, daca melodiile Apple nu sunt disponibile pentru PC, iar RealNetworks taxeaza un abonament lunar de 10 dolari, serviciul oferit acum de Sony are si el un impediment: nu este disponibil decat in Marea Britanie. Restul europenilor va trebui sa mai astepte cel putin cateva luni, spun specialistii.
 La fel ca in Statele Unite, casele de discuri au inceput sa sprijine ideea formarii de servicii care sa ofere muzica digitala contra cost pentru a combate astfel pirateria din ce in ce mai raspandita. Pana acum insa, nici un serviciu nu i-a convins pe europeni sa renunte la Kazaa sau Morpheus, sisteme care ofera schimbul gratuit de fisiere intre membri.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO