Business Hi-Tech

Soseste si BenQ

07.10.2003, 00:00 13



Producatorul taiwanez de echipamente IT si pentru comunicatii BenQ intentioneaza sa-si consolideze prezenta pe piata romaneasca, urmand ca in cel mult doua luni sa deschida un birou la Bucuresti, a declarat Michael Borze, director al BenQ Austria pentru Europa Centrala si de Est.



"Romania este pentru noi principala tinta din aceasta regiune, care are cea mai mare rata de crestere economica. Pentru inceput, in oficiul din Bucuresti vom angaja doi-trei oameni, care vor activa ca reprezentanti de vanzari", a spus Borze, care a adaugat ca, in momentul in care personalul se va mari la patru-cinci angajati, statutul biroului va fi inlocuit cu cel de reprezentanta.



In primele noua luni ale acestui an, vanzarile realizate de companie in Romania s-au ridicat la cinci milioane de dolari, iar pana la sfarsitul acestui an cifra de afaceri va creste cu inca doua milioane de dolari, a mai spus oficialul BenQ.



"Daca totul merge bine, conform versiunii optimiste a planului nostru de afaceri, estimam vanzari de 10 milioane de dolari pe piata locala", a adaugat Borze. In Romania, compania taiwaneza are patru parteneri de distributie, principalul fiind Tornado Sistems, care va obtine anul viitor, potrivit lui Borze, incasari de cinci milioane de dolari din vanzarea produselor BenQ.



Compania taiwaneza produce monitoare LCD (liquid crystal display) si CRT (cathodic ray tube), calculatoare personale mobile - "joybook", videoproiectoare, camere digitale, terminale periferice, scannere, telefoane mobile si unitati optice de stocare.



Oficialul BenQ Austria a adaugat ca cea mai mare parte a veniturilor companiei vor proveni din echipamentele optice de stocare.



"Desi pe pietele IT, monitoarele LCD reprezinta 50% din cerere, uneori chiar 80%, cererea de monitoare de acest tip este slaba in Romania, unde reprezinta doar 20% din vanzarile de astfel de echipamente", spus Borze.



De asemenea, BenQ intentioneaza sa intre pe piata terminalelor de telefonie mobila, compania vizand segmentul GSM.



"Daca incheiem acorduri cu cei doi mari operatori de telefonie mobila din Romania, sau daca gasim parteneri care vor distribui aparatele noastre, cel tarziu pana in luna ianuarie, cred ca in 2004 vom vinde cateva zeci de mii de telefoane", a precizat Borze.



Compania BenQ Corporation, parte a grupului de firme BenQ, a inregistrat, in anul 2002, o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO