Business Hi-Tech

SUA catre Sofia: Vedeti cui ii vindeti BTC!

29.04.2003, 00:00 25

SUA au avertizat ca vanzarea BTC, operatorului national bulgar de telecomunicatii, este vazuta la Washington ca un test esential pentru Sofia si au indemnat autoritatile bulgare sa incheie un contract cu candidatul preferat, fondul american de investitii Advent.
In martie, Advent a semnat un acord preliminar cu Agentia bulgara de Privatizare privind achizitionarea unui pachet de 65% din actiunile BTC, la 231 milioane de dolari. Acordul asteapta acum aprobarea consiliului de supraveghere al agentiei.
Insa presa locala a informat, in aceasta saptamana, ca Sofia ar putea anula proiectul de vanzare catre Advent si lansa negocieri cu candidatul clasat pe locul al doilea - un consortiu turc condus de Koc Holding.
"Vanzarea BTC va fi privita ca un precedent de catre investitorii americani", a declarat ambasadorul SUA la Sofia, James Pardew, intr-un comunicat publicat de cotidianul Trud. "Advent a participat si a castigat licitatia pentru BTC, pe care toti o considera echitabila si transparenta. Credem ca finalizarea contractului cu Advent este de importanta strategica. Ar demonstra ca firmele americane pot veni aici si face afaceri bune", a adaugat oficialul.
Cu ocazia unei conferinte de presa organizate vineri, consultantul Advent a reiterat increderea fondului privat de investitii in finalizarea vanzarii BTC catre Advent si a apreciat ca "esecul acordului ar provoca masive efecte negative in randul investitorilor straini".
Investitiile americane in Bulgaria, care incearca sa devina stat membru al NATO, s-au cifrat la numai 290 milioane de dolari din 1989 pana in prezent, comparativ cu cele peste sapte miliarde de dolari investite in Ungaria pe parcursul aceleiasi perioade, a precizat Pardew.
 In urma cu o saptamana, consortiul format din Koc Holding si Turk Telekom a solicitat reluarea negocierilor cu guvernul, indicand ca este dispus sa ofere conditii mai atragatoare decat cele convenite cu Advent.
"Exista o decizie politica la cel mai inalt nivel ca BTC sa revina celui de-al doilea clasat, consortiul turc", scria la randul sau publicatia de afaceri Dnevnik.
Articolul, bazat pe informatii obtinute din surse guvernamentale, a indicat ca schimbarea castigatorului pare menita sa faca pe plac partenerului de coalitie al guvernului, partidul etniei turce MRF, de care Executivul depinde pentru a-si pastra fragila majoritate parlamentara.
Advent, care candideaza prin intermediul societatii Viva Ventures inregistrata la Viena, si-a "indulcit" planurile initiale, care prevedeau reducerea personalului BTC de la 24.800 la 16.000 de angajati in termen de trei ani. In prezent, obiectivul sau este ca forta de munca sa ajunga la 18.300 de salariati peste patru ani. Compania a promis, de asemenea, sa investeasca 45 milioane de euro in programe sociale, pe langa investitiile de 700 milioane de euro in dezvoltarea BTC, esalonate pe cinci ani.
Consortiul turc a oferit anterior 185 milioane de euro pentru 65% din actiunile BTC, dar a propus o reducere mai putin semnificativa a personalului decat Advent, la un numar de 20.530 de angajati in trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO