Business Hi-Tech

SUA si Japonia se aliaza impotriva taxelor UE la IT&C

02.06.2008, 19:38 18

Statele Unite si Japonia au anuntat ca vor constesta in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) taxele percepute la nivelul Uniunii Europene pentru comercializarea monitoarelor pentru PC-uri, imprimantelor multifunctionale si decodoarelor TV capabile sa acceseze internetul, scrie presa internationala.
Giganti IT din Statele Unite precum Hewlett-Packard (HP) sustin ca pretul in cadrul tarilor UE pentru astfel de produse incalca un document oficial adoptat de catre OMC in 1997, care elimina taxele vamale pentru o gama larga de produse IT&C pentru a incuraja comertul.
"UE ar trebui sa colaboreze cu Statele Unite pentru a promova noile tehnologii si nu sa incerce sa gaseasca metode de a aplica taxe acestor produse", a declarat Susan Schwab, reprezentantul Biroului de Comert al Statelor Unite.
"Recomandam Uniunii sa elimine permanent noile taxe si sa inceteze sa modifice tarifele in asa fel incat sa descurajeze inovatia tehnologica", a adaugat Schwab.
Japonia s-a alaturat initiativei SUA, avand in vedere ar putea fi afectati producatori locali de imprimante, precum Ricoh si Canon. "Industria tarii noastre a suferit pierderi nejustificate, deoarece a fost fortata sa plateasca taxe pe care nu ar fi trebuit sa le achite", a spus ministrul japonez al economiei si comertului.
Reprezentantii industriei din Statele Unite au precizat ca UE importa anual monitoare, multifunctionale si decodoare in valoare de 11 mld. dolari (7 mil. euro). Bunurile sunt produse in tari precum China si Malaiezia, dar sunt concepute in Statele Unite si comercializate sub branduri americane.
Guvernul de la Washington a incercat, pe parcursul ultimilor doi ani, sa convinga UE sa renunte la taxe si este pregatit sa ceara o audiere din partea OMC in cazul in care curtea din Bruxelles nu adopta masuri in urmatoarele 60 de zile, a mai spus Schwab.
Reprezentantii Comisiei Europeane au respins acuzatiile Statelor Unite si au precizat ca guvernul american nu doreste sa negocieze modificari referitoare la taxele practicate pentru unele produse ce sunt incluse in Information Technology Agreement (ITA), adoptat de catre OMC in iulie 1997.
"Documentul are o clauza de revizuire ce poate fi invocata de oricare membru. UE este dispusa sa negocieze cu ceilalti membri ITA, in timp ce Statele Unite nu", au precizat reprezentantii Uniunii.
Pactul OMC asigura eliminarea taxelor vamale pentru monitoarele LCD, dar nu se aplica televizoarelor sau DVD playerelor. Astfel, sustin oficialii UE, decodoarele TV nu intra sub incidenta documentului, deoarece sunt considerate dispozitive de inregistrare video. Schwab a contrat raspunsul UE, precizand ca pozitia acesteia practic va invalida ITA in viitor, deoarece documentul va acoperi din ce in ce mai putine produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO