Business Hi-Tech

Sun si IBM lanseaza servere pentru webul de mare viteza

30.04.2007, 21:23 24

Sun Microsystems si International Business Machines (IBM) au introdus recent servere de top care vor marca o noua era in domeniul procesarii informatiilor, scrie International Herald Tribune.
Sistemul Sun este un server video foarte rapid, dezvoltat de cofondatorul companiei, Andreas Bechtolsheim. Computerul este suficient de puternic pentru a putea transmite fluxuri video simultan fiecarei persoane din orasul New York.
Noul server IBM pentru jocuri video integreaza microprocesoarele Cell, care stau la baza consolei Sony PlayStation 3. Rezultatul este un sistem ce va permite miilor de utilizatori sa interactioneze cu o lume tridimensionala simulata.
Supercomputerele produse de IBM si Sun vor costa sute de mii de dolari, sau chiar milioane de dolari. Insa, aparitia lor indica schimbarea lumii informationale, pe masura ce proiectantii de computere cauta noi metode de a scapa de era "killer micros" - statii de lucru rapide, compacte, care costa sub 100.000 de dolari (73.638 euro).
Practic se reia un trend inceput acum 20 de ani, cand inginerii si cercetatorii au inceput sa interconecteze sute si mii de microprocesoare ieftine pentru a depasi puterea de procesare a supercomputerelor dedicate, produse de firme precum Seymour Cray.
Atat sistemele Sun, cat si sistemele IBM sunt proiectate pentru a exploata noi piete orientate spre consumatori, nascute in urma expansiunii globale a Internetului de mare viteza. Serviciile de web nou aparute necesita mai multa putere de procesare pentru a suporta noile aplicatii care apar pentru computere, televizoare sau telefoane mobile.
"Este o era noua - o era a procesarii orientate pe aplicatii", a declarat Bernard Meyerson, director tehnologic in cadrul IBM. Compania deja a facut primul pas in aceasta noua piata, a mai spus Meyerson. Microprocesorul Cell dezvoltat de companie inglobeaza mai multe componente ale ideii de design specializat si are un pret redus.
Unii proiectanti sunt de parere ca noile sisteme ar putea constitui un punct de plecare pentru noua generatie de computere. Google, spre exemplu, si-a dezvoltat sistemul informational folosind un numar imens de microprocesoare ieftine. In prezent, acest numar totalizeaza trei milioane de procesoare, conform unei surse apropiate companiei.
David Patterson, cercetator la Universitatea din California, nu este de parere ca simpla interconectare a unui numar din ce in ce mai mare de procesoare are justificare. "Daca viitorul procesarii il reprezinta centrele de date, sistemele produse de IBM si Sun ar putea fi noul trend", a adaugat Patterson.
IBM a precizat ca noul server pentru jocuri - pe care il numeste "gameframe" - este dezvoltat in colaborare cu Hoplon Infotainment, un dezvoltator de jocuri din Brazilia. Firma este interesata de crearea unui software numit "bitverse" care va sta la baza lumilor virtuale online.
Exista deja jocuri care suporta simultan sute de mii de jucatori, insa abordarea IBM va adauga interfetei vizuale un grad nemaiintalnit de realism, a declarat Bernard Meyerson.
In schimb, sistemul Sun este conceput pentru a spori performantele operatorilor de telefonie si cablu TV care doresc sa lanseze sisteme de televiziune interactive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO