Business Hi-Tech

Swisscom investeste in Internet fara fir in Bucuresti

09.01.2006, 18:59 16

Swisscom, cel mai mare operator de telecom din Elvetia, va investi in 2006 cateva milioane de euro intr-un proiect prin care furnizeaza servicii de conectare la Internet wireless in Bucuresti.

Principalele tinte ale companiei Air Bites SRL, controlata intregral de operatorul elvetian, vor fi extinderea retelei si a ariei de acoperire din Bucuresti.

"Extinderea se va face prin doua directii", a spus pentru ZF Ioan Demeter, director general al Air Bites. "Prima este dezvoltarea retelei proprii si cea de-a doua este incheierea de parteneriate cu alti furnizori sau chiar achizitionarea unora dintre asa-numitele retele de cartier".

Demeter a lucrat pana toamna trecuta pentru Connex, unde a avut functia de director al diviziei 3G.

"Investitia pentru anul 2006 este de ordinul a cateva milioane de euro", a spus Demeter.

Air Bites a intrat pe piata bucuresteana in urma cu aproximativ o luna si jumatate si are in prezent cateva sute de utilizatori, conform oficialilor companiei. In prezent, Air Bites ofera servicii de acces mobil la Internet (prin unde radio - Wi-Fi) cu o viteza maxima de 1Mbps. Practic, serviciul consta in conectarea computerului personal sau a laptopului la Internet fara fire, prin unde radio, prin instalarea in apropiere a unor antene numite si "hotspot-uri". Abonamentul lunar este de 15 euro pe luna, serviciile de instalare, intretinere si service fiind gratuite, conform oficialilor operatorului.

"Air Bites este 100% compania fiica a Swisscom si are ca obiect de activitate furnizarea la costuri reduse de servicii de acces broadband", a declarat pentru ZF Pia Colombo, purtator de cuvant al Swisscom. Air Bites Romania este parte dintr-un holding international, controlat de Swisscom, din care mai fac parte operatori cu activitate similara in Spania, Polonia, Slovacia si Bulgaria.

"Dupa o lansare de succes in Polonia in 2005, Air Bites a facut niste teste de piata in anumite tari din Europa Centrala si de Est, iar acum si-a deschis operatiunile si in Romania", a precizat Colombo.

Air Bites Romania se va adresa in special utilizatorilor casnici si companiilor mici. "In general, firmele mari si mijlocii sunt abordate de companii mari precum operatorii de cablu sau RomTelecom si nu dorim sa concuram pe acest segment", a explicat Demeter.

Pia Colombo a mai spus ca nu exista, cel putin deocamdata, intentia de acoperire a intregului Bucuresti.

Strategia companiei este ca pentru fiecare nou utilizator care nu se afla in aria de acoperie sa instaleze un nou hotspot in zona respectiva. Astfel, zona de acoperire cu Internet a Air Bites va creste direct proportional cu cererea pietei.

"Deocamdata, nu exista planuri de extindere in alte orase ale tari. Totusi, daca modelul se dovedeste de succes in Bucuresti, si alte orase ar putea reprezenta o piata pontentiala pentru companie", spune Pia Colombo.

Tot in planurile de viitor se afla si furnizarea de servicii de telefonie VoIP (Voice over Internet Protocol - tehnologie ce foloseste Internetul pentru telefonie). "Nu putem spune deocamdata ca suntem un operator de telefonie in adevaratul sens al cuvantului si nici nu putem vorbi de o abordare masiva a telefoniei VoIP", spune Ioan Demeter.

Swisscom Group este cea mai mare companie de telecom din Elvetia, cu venituri de 7,3 miliarde de franci elvetieni (4,7 miliarde euro) in primele trei trimestre ale anului trecut si cu peste 15.200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO