Business Hi-Tech

Tehnologia "invizibila" sta in spatele Olimpiadei

18.08.2004, 00:00 22



Anii de pregatire fizica si mentala de care au nevoie atletii pentru a lua parte la Jocurile Olimpice nu sunt singura conditie pentru ca Olimpiada sa mearga "ca unsa". De cealalta parte a baricadei, tehnicienii muncesc pe nevazute pentru a asigura infrastructura informatica a celui mai mare eveniment sportiv al lumii.



Desi organizatorii au fost acuzati ca s-au apucat de treaba cam tarziu, echipa de specialisti IT lucreaza la proiectul Jocurilor Olimpice din Grecia de aproximativ trei ani si jumatate. Tehnicienii din pozitiile-cheie au ajuns la Atena in anul 2002, la putin timp dupa incheierea Jocurilor de Iarna de la Salt Lake City.



Intre timp, numarul angajatilor care lucreaza pentru infrastructura informatica a competitiei a crescut pana la 3.400. Principala responsabilitate a acestei echipe gigantice este sa prelucreze si sa trimita rezultatele diverselor competitii aflate in desfasurare catre oficiali, jurnalisti si public.



"Rezultatele sunt, de departe, scopul cel mai important al activitatii noastre", a spus Jean Chevalier, vicepresedinte delegat al companiei Atos Origin pentru Jocurile Olimpice. Compania este responsabila cu infrastructura IT nu numai la Olimpiada din Grecia, ci si la Jocurile de Iarna de la Torino din 2006 precum si la cele de vara de la Beijing, din 2008.



Atos Origin a devenit providerul principal de tehnologie al Comitetului International Olimpic in luna ianuarie a acestui an, dupa ce a achizitionat compania SchlumbergerSema. Cea mai mare parte din tehnologia pe care aceasta companie a asigurat-o pentru buna desfasurare a Jocurilor de la Salt Lake City a fost transferata si la Atena.



Echipa tehnica a construit la Atena un al doilea Acropole: Centrul Operational de Tehnologie, "creierul" intregii retele de computere care deserveste Olimpiada. Aici se afla 135 de birouri, iar tehnicienii monitorizeaza pe 20 de ecrane cu plasma functionarea sistemului pentru a minimimiza timpii de reactie in cazul aparitiei unor intreruperi sau erori.



O harta digitala a capitalei Atena le arata specialistilor in permanenta pe care arene sunt in desfasurare competitii sportive, si care anume tehnologie este folosita in fiecare locatie.





Retea intranet de mari dimensiuni



Olimpiada moderna este, inainte de orice, un fenomen de televiziune. Avand in vedere ca Jocurile sunt urmarite, in total, de patru miliarde de telespectatori, tehnicienii trebuie sa fie siguri ca rezultatele si informatiile despre sportivi ajung la cei care au nevoie de ele in cel mai scurt timp posibil. Si daca se poate, si mai repede de atat.



Atos Origin a conceput un sistem IT care reuseste sa afiseze rezultatele intr-o fractiune de secunda, inainte ca jurnalistii macar sa apuce sa auda murmurul tribunelor de la finalul probelor sportive. In aproximativ 20 de stadioane au fost instalate 1.500 de terminale care pot fi accesate de catre cei peste 20.000 de jurnalisti acreditati.



Tot pentru uzul sportivilor, oficialilor si al jurnalistilor, a fost creata Info2004, o retea intranet care contine peste 50.000 de pagini cu informatii, 11.000 de biografii si rezultate din istoria Jocurilor, datand inca de la prima Olimpiada moderna care s-a desfasurat tot la Atena, in 1896.



Logistica este impresionanta. In Grecia au fost instalate 10.500 de computere, 900 de servere, 400 de sisteme Unix, 4.000 de terminale pentru urmarirea rezultatelor, 2.000 de faxuri si copiatoare, 2.000 de imprimante.



Desi echipa tehnica este deocamdata in "faza de incalzire", conform lui Jean Chevalier, reprezentant al Atos Origin, acesta spune ca nu exista timp pentru relaxare.



"Tot timpul ai ceva de facut, niciodata nu te opresti din verificat si testat", spune el. "In nici un caz nu se poate spune ca am pus totul la punct inca de-acum doua luni si apoi ne-am dus la plaja".



O alta sarcina importanta a echipei tehnice este sa asigure buna desfasurare a programului Olimpiadei. Peste 200.000 de sportivi, antrenori, oficiali, membri ai staff-urilor si voluntari trebuie sa fie inregistrati si sa primeasca o insigna cu fotografie.



Sportivii care s-au antrenat o viata intreaga pentru proba de la Olimpiada nu isi pot permite sa intarzie la start, asa ca cineva trebuie sa se asigure ca PC-urile si software-ul care controleaza orarele de transport sunt in stare de perfecta functionare.



Tocmai pentru ca a tine in viata un astfel de sistem informatic reprezinta o munca titanica, tehnicienii nu isi permit nici un pas gresit.



"Nu e vorba de jocuri cu tehnologia, tehnologia e aici numai pentru a sustine Jocurile", a spus Jean Chevalier. De aceea, comunicatiile wireless nu vor fi folosite deloc anul acesta la Atena.



"Nu am avut curajul sa implementam asa ceva", a comentat Chevalier. "Riscul ca interferentele radio sa afecteze sistemul a fost ceva la care am preferat nici sa nu ne gandim".



Spre deosebire de sportivi, al caror scop final este sa ajunga pe podium si sa fie in centrul atentiei, masura succesului echipei lui Jean Chevalier este discretia.



"Cu cat se vorbeste mai putin despre noi, cu atat mai bine. Daca presa ne pomeneste, va fi pentru ca ceva nu a mers bine, asa ca vizibilitatea noastra ar trebui sa fie zero", a mai spus Chevalier.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO