Business Hi-Tech

Telecomunicatii CFR: opt oferte pentru fibra optica

31.01.2003, 00:00 261

Opt firme au depus, miercuri, oferte vizand furnizarea a  420 kilometri de fibra optica pentru Telecomunicatii CFR, urmand ca in februarie Banca Mondiala, finantatorul proiectului, sa stabileasca castigatorul licitatiei, a declarat Ion Zinca, directorul general al companiei.
"Caietul de sarcini a fost achizitionat de 24 de firme", a adaugat Zinca, care nu a dorit sa precizeze numele firmelor ofertante.
Prin aceasta licitatie, Telecomunicatii CFR va finaliza procesul de extindere a retelei de fibra optica, aceasta urmand sa totalizeze 4.530 kilometri, pana la data de 30 august 2003.
Telecomunicatii CFR, infiintata prin reorganizarea Agentiei de Telecomunicatii din cadrul Companiei Nationale CFR SA, dispune in prezent de o retea fibra optica in lungime de 3.530 de kilometri.
Procesul de modernizare a telecomunicatiilor feroviare a inceput in 1998 si a vizat realizarea unei retele de cabluri cu fibra optica, a unei retele magistrale de transmisii digitale (DTBN), precum si a unei retele telefonice digitale cu servicii integrate (ISDN), inclusiv extensia cu circa 1.000 kilometri a retelei de fibra optica. Valoarea intregului program de modernizare este evaluat de reprezentantii CFR la 120 de milioane de dolari.
La inceputul acestui an, Telecomunicatii CFR a incheiat cu firmele Romania Cable Systems (RCS), Astral Telecom si Idilis contracte pentru furnizarea de servicii de transport date prin infrastructura de telecomunicatii a CFR.
In cursul lunii februarie, compania va introduce in gari posturi telefonice care vor functiona cu cartele preplatie pentru efectuarea de convorbiri internationale. Cartelele vor putea fi achizitionate de la casele de bilete, iar pretul convorbirilor va fi cu aproximativ 50% mai mic fata de tarifele RomTelecom.
 Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa. Din acest moment, orice companie de telecomunicatii poate sa furnizeze astfel de servicii, dupa autorizarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO