Business Hi-Tech

Telefonia video 3G redefineste demodata lume a comunicarii prin voce si text, cladind noi relatii si distrugand stiluri de viata

17.04.2006, 00:00 9

De indata ce a iesit din zona de business, telefonia mobila a schimbat dramatic relatiile personale si sociale. Ce schimbari va produce telefonia video?

Cu un deceniu in urma, marea majoritate a oamenilor stiau de existenta telefoanelor mobile, dar nu aveau nici cea mai vaga idee cu ce i-ar putea ajuta aceste dispozitive in viata de zi cu zi. Un telefon fara fir era privit ca si ceva ciudat, un concept misterios, in orice caz un echipament numai bun pentru ceilalti oameni: specialisti, experti, lucratori la distanta sau milionari pasionati de gadgeturi. De atunci, insa, dupa cum arata un studiu comandat de compania americana Motorola si realizat pe durata a mai bine de un an in intreaga lume, telefoanele mobile au devenit ceva indispensabil, oamenii punandu-si acum problema ce s-ar face daca n-ar avea un asemenea terminal. Iar diferentele de perceptie sunt uriase, chiar si fata de anul 2001. Atunci un alt studiu comandat de Motorola arata ca oamenii inca mai aveau optiunea de a spune "nu" utilizarii unui telefon mobil. Acum acest raspuns este aproape imposibil, aproape oriunde pe glob. In numai cativa ani, telefonia mobila si mesajele text (SMS-urile) au devenit lucruri familiare, niste componente aproape universale ale vietilor noastre. Acum ne aflam in mijlocul unei alte perioade majore de tranzitie: telefonia mobila de generatia a treia (3G).

O extensie logica a actualei lumi mobile, telefonia 3G aduce cu sine aplicatii atat de variate incat noi reguli de utilizare a telefonului precum si noi relatii sunt pe cale sa apara. Nici nu e de mirare, cata vreme telefonul ofera acum aplicatii precum: accesul la web si e-mail, efectuarea si schimbul de fotografii si clipuri video, videoconferinte, inregistrarea si redarea fisierelor digitale de muzica, televiziune sau conexiuni de mare viteza la Internet. Telefonul mobil 3G a inceput deja sa redefineasca demodata lume a telefoniei mobile, tari precum Coreea si Japonia, care au peste 60 de milioane de utilizatori 3G din cei peste 180 de milioane din intreaga lume, fiind cele mai avansate in aceasta privinta. Fenomenul 3G nu a ocolit insa nici Statele Unite, America Centrala si de Sud, Europa, Australia sau Dubai.

Definitia unei convorbiri la telefonul mobil in "era voce & text" a industriei telecom era aceea a unei comunicatii intre doua persoane aflate in locuri diferite. Acum, arhetipul 3G - aflat inca in dezvoltare - pune accent pe comunitati, pe schimbul de informatii si imagini si clipuri video intre grupuri de trei pana la cateva mii de persoane. Telefoanele devin din ce in ce mai mult, de la niste aparate care erau importante doar pentru proprietarii lor, niste sisteme care stocheaza si pot difuza informatii de interes pentru o comunitate mai mare de persoane.

Pentru tineri, telefoanele 3G ofera o modalitate de interactiune cu grupurile de prieteni, care ii ajuta sa se exprime si sa ridice probleme asa cum doar vocea si mesajele SMS nu le-ar fi permis-o niciodata. In Coreea, spre exemplu, este deja ceva obisnuit ca tinerii sa efectueze apeluri video catre prieteni din camerele de proba ale magazinelor de imbracaminte pentru a afla instantaneu o opinie despre pretul hainelor si despre felul in care acestea li se potrivesc sau nu.

Mesajele foto sau clipurile video trimise cu ajutorul telefoanelor 3G schimba si ele modalitatile de comunicare a doua persoane aflate la distanta. Daca inainte cei plecati trimiteau carti postale - asa-numitele "vederi" -, acum mesajele prin telefon ofera o interactiune imediata intre doua persoane si are darul de a dizolva distantele. Un instantaneu privat este oferit instantaneu si altcuiva, astfel ca cele doua persoane pot trai aceeasi emotie aproape in acelasi timp, chiar daca se afla la sute de kilometri una de alta.

Desi tinerii sunt cei care au adoptat cel mai repede telefonia 3G, studiul sponsorizat de compania Motorola arata ca varsta nu este factorul esential care defineste usurinta cu care o persoana este capabila sa adopte cele mai noi tehnologii. Potrivit raportului, adoptarea sau nu a unei noi tehnologii are mai degraba de a face cu importanta pe care o acorda o persoana apartenentei sau nu la o retea mai mare de cunoscuti, prieteni sau colegi. Adolescentii (prietenii) si adultii (familia) identifica in mod uzual comunicarea drept ceva care joaca un rol central in existenta lor, la fel cum oamenii de afaceri apreciaza noile oportunitati de a tine legatura cu colegi aflati la distanta sau de a afla rapid informatii despre noi evenimente care au loc pe pietele mondiale. In Japonia, spre exemplu, exista o adevarata moda ca bunicii sa cumpere cate doua telefoane mobile 3G: unul pentru ei, iar altul pentru nepoti.

Care sunt insa principalele nemultumiri ale utilizatorilor fata de telefonia 3G, pentru ca acestea totusi exista. Rezumate, ele suna astfel: costa prea mult, e dificil de utilizat si uneori dureaza prea mult sa accesezi un serviciu. La aceste trei nemultumiri de baza se adauga si altele, care difera, de la tara la tara sau de la cultura la cultura: posibilitatea de a fi monitorizat si de a se afla instantaneu unde te afli prin apelurile video, dependenta din ce in ce mai mare fata de telefoanele mobile, temerile legate de accesul neautorizat la datele confidentiale stocate pe telefoanele mobile.

Apelurile rescriu in fapt si regulile de utilizare a telefonului mobil. Inainte, apelurile bazate doar pe serviciul de voce erau efectuate oriunde si oricand - pentru ca ceea ce faceau sau locul unde se aflau cu adevarat cele doua persoane erau informatii necunoscute pentru fiecare dintre cei doi oameni.

Prin contrast, apelurile video cresc posibilitatile de a sti ceea ce fac sau locul unde se afla cei apelati : cand ai in spate un barman si mai multe sticle goale, e destul de dificil sa afirmi ca inca te mai afli la birou. Avand in vedere aceste riscuri (sau beneficii !) ale telefoniei video, oamenii au diferite atitudini fata de aceasta tehnologie.

Potrivit raportului, se pot defini deja cinci categorii de utilizatori, dupa felul in care acestia privesc apelurile video: cei care sunt dispusi sa vorbeasca la telefon, dar nu se simt confortabil cu ideea ca cineva poate afla instantaneu unde se afla; persoanele neinteresate de ceea ce ar trebui ascuns, care vor sa se afle in centrul atentiei si utilizeaza cele mai tehnologii pentru a-si atinge scopul; cei care refuza categoric ideea de a raspunde la apeluri video, precum oamenii de afaceri din Hong Kong care se tem ca nu le-ar putea explica repede si plauzibil sotiilor de ce e bine sa fie intr-un club de noapte cu partenerii de afaceri; persoanele care sunt dispuse sa accepte apeluri video, dar nu pentru a fi in centrul atentiei, ci pentru a proiecta o alta dimensiune a propriei personalitati; cea din urma categorie este cea a "mascatilor" care nu vor sa piarda oportunitatile apelurilor video, dar nu le permit celorlalti sa ii vada, afisand in schimb o imagine idealizata sau un desen care sa-i reprezinte.

Exista insa si alte elemente puse in discutie de studiu, cum ar fi acela ca memoria este o componenta cruciala a gandurilor despre telefon si propria persoana, despre idei si memorie. Spre exemplu, memoria telefonului mobil nu are rolul de a o inlocui pe cea a omului, ci de a-l ajuta pe om, de o maniera noua, sa nu uite unele lucruri. Fotografiile realizate cu telefonul tind de altfel sa inlocuiasca celebrele memo-uri galbene lipite pe ecranele PC-urilor sau te miri pe unde prin casa. Acum informatii precum orarul de sosiri/plecari al autobuzelor sau trenurilor, numere de telefon de pe un afis sau tot felul de alte informatii sunt stocate, ca imagini, pe telefon.

Incotro se indreapta deci tehnologia 3G? Autorii studiului nu au riscat un pronostic, sustinand ca inventivitatea utilizatorilor va depasi cu mult abilitatile cerecetatorilor de azi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO